Hz Elyesa Kimdir? İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden Hz Elyesa kıssası bu sayfada derledik. İşte Elyesa Aleyhisselamın hayatı hakkında tüm detaylar.
İslâmî kaynaklarda Elyesa b. Ahtûb b. Acûz olarak şeceresi geçen Hz Elyesa’nın soyu Hz İbrahim’e dayanır, İlyas aleyhisselâmın amcasının oğlu olduğunu ileri süren görüşler de mevcuttur. Hz Yusuf’un dördüncü göbek torunu olduğu dâ rivayetler arasındadır. Hz Elyesa, Kur’ân-ı Kerîm’de iki âyette ismi geçen ve İsrâiloğulları’na gönderilen bir peygamberdir. Ahd-i Atik’te Elişa adıyla geçen peygamber olmalıdır. (Taberi, VII, 261; Ebülfida-Elbidaye vennihaye c. 2, s. 4; îbn Sa’d, I, 55; Ahd-i Atık, l. Krallar, XIX, 16,17,19.)
Ahd-i Atîk’te yer alan bilgilere göre, Ba’lebek kralının askerleri tarafından çok sıkı takibe alınıp arattırılan İlyas aleyhisselâm, gecenin bir yarısında yaşlı dul bir kadının evine sığınmak zorunda kalmıştı. Yaşlı kadının, Elyesa’ adındaki oğlu çok hasta idi. Kadının ricası üzerine, Hz İlyas tarafından kendisine halef seçilmiştir, önce geçtiği gibi, Hz îlyas tarafından iyileştirildikten sonra çiftliği bırakıp ona hizmet etmiş, ölümüne kadar ondan ayrılmamıştır. (H. Krallar, 2/ 1-18.)
İlyas aleyhisselâm onu on iki çift öküzle çift sürerken bulmuş, cübbesini üzerine atarak peygamber olarak seçildiğini bildirmiştir. Bu sembolik hareketin ne ifade ettiğini bilen Hz Elyesa da çiftçiliği bırakmış, öküzlerden bir çiftini keserek veda yemeği vermiş ve İlyas aleyhisselâmın yanından hiç ayrılmayarak ona hizmet etmiştir. Hz İlyas nereye gitse Hz Elyesa” da beraber giderdi. îlyas aleyhisselâmın yaşı gayet ilerlemiş ve Elyesa aleyhisselâm ise daha çok gençti. (II. Krallar, 2/ 118)
Hz İlyas Kâsiyûn dağında gizlendiği sırada, Elyesa aleyhisselâm da onun yanında bulunuyordu. îsrâiloğulları’nın arasından ayrılıp giderken de onu yerine bırakmıştı. Hz îlyas’tan sonra, Elyesa’ aleyhisselâm İsrâiloğulları’na peygamber olarak gönderildi. Peygamberlik görevine Eriha’da başlamıştır. Kitab-ı Mukaddes’te birçok mûçizesinden bahsedilmektedir.
İsrâil oğulları, Elyesa aleyhisselâma iman ettiler, emir ve yasaklarına uydular, saygıda kusur etmediler, ömrünün sonuna kadar İsrâiloğulları’nın arasında kalarak, Hz İlyas’ın şeriatı ile onları Allah’a davet etti.
Kur’ân-ı Kerîm’de Yüce Allah, Elyesa’ aleyhisselâm hakkında şöyle buyurmaktadır:
“İsmail’i de, Elyesas’ı da, Yunus’u da, Lût’u da hatırla! Her birini âlemlerden üstün kıldık. “İsmail’i de, Elyesa”yı da, Zülkifl’i de hatırla! Hepsi de seçilmişlerdendi.” (Salebi-Araîs s. 260; Sâd Sûresi, 48,)
Kuranı Kerim’de Geçen Birkaç Mûcize
Edom çölünde susuz kalan halkın Peygamber Elyesa aleyhisselâma başvurması üzerine Allah’ın emri ile vadide açtıkları çukurlara su dolmuştur.
Kocası ölen ve borcunu ödemekte sıkıntı çeken bir kadına yardımda bulunmuş, bir sürümlük zeytinyağı o kadar çoğalmış ki komşulardan aldığı kapları doldurmuş ve borcunu ödemiştir.
Çocuğu olmayan yaşlı bir kadına dua etmiş ve kadının çocuğu olmuştur
Cüzamlı bir hastayı sağlığına kavuşturmuştur
Irmağa atılan bir baltanın tekrar suyun yüzüne çıkmasını sağlamıştır
Eriha’da insanlar kendisine şehrin suyunun araziyi sulamaya ve bol mahsul elde etmeye elverişli olmadığını söylemişler. O da içinde tuz dolu olan bir kabı eline alarak suların çıktığı kaynağa, bu elindeki tuzu atmış ve sular kullanışlı hale gelmiştir.
Elyesa aleyhisselâm, İlyas aleyhisselâmdan sonra tam doksan (90) sene peygamberlik yapmıştır. Hiç şüphe yoktur ki bu uzun peygamberlik seneleri içinde pek çok mûcizeleri meydana gelmiştir. Fakat araya giren uzun bir zaman, bunları perdelemiş ve unutturmuştur.
Hz Elyesa aleyhisselâmın Vefatı
Elyesa aleyhisselâm bu fani âlemde yüz yirmi (120) sene, diğer bir rivayette yüz yirmi yedi (127) sene yaşamıştır. Elyesa’ aleyhisselâm, İsrail Kralı Yoaş zamanında hastalanmış ve bu hastalık neticesinde vefat etmiştir, (II. Krallar, 13/14-20.) Elyesa aleyhisselam vefatına yakın Zülkifl aleyhisselamı yanına çağırıp, kendinden sonra onu yerine halîfe tâyin etti.