Adaçayı nedir ve Adaçayı nasıl demlenir? Adaçayı faydası, zararları, nerede yetişir, nasıl yetişir gibi tüm detayları bu sayfada derledik. İşte Adaçayı hakkında bilgi.
Adaçayı, ballıbabagiller familyasından 500 kadar türü bulunan çok yıllık otsu bir süs bitkisi, Haziran ve temmuz ayları arasında mavimsi-mor renkli çiçekler açar. Boyu 30-60 cm kadardır. Yaprakları tanen ve uçucu yağlar bakımından zengindir. Türkiye’de bir çok türü hemen tüm bölgelerde yetişir. Anadolu adaçayı adı verilen türün boyu 120 cm kadardır. Yapraklarından içecek olarak yararlanılır. Tıbbi adaçayı ve misk adaçayı Türkiye’de yeşitrilen öteki türleridir.
Adaçayının anavatanı Akdeniz havzasıdır fakat ülkemizin çoğu bölgesinde yetiştirilebilir. Bu bölgeye yakın olan yerlerde daha kolay yetişir. Özellikle Doğu Akdeniz kıyıları adaçayı yetiştiriciliği için çok uygundur. Adaçayı dünyada ise daha çok sıcak iklimin yaşandığı yerlerde yetiştirilirse de Almanya gibi soğuk iklime sahip yerlerde de yetiştirildiği görülür.
Çoğu hastalıkta bir şifa aracı olarak kullanılan adaçayı insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Daha çok çay olarak tüketilen adaçayı gargara, sirke, banyo suyu olarak da kullanılabilen bir bitkidir. İnsan sağlığı için birçok yararı bulunan adaçayını hamile ve emziren bayanların tüketmemesi gerekir. Ayrıca, Adaçayı en basit tabiriyle zihin açar. Yapılan araştırmalarda küçük miktarlarda adaçayının bile koklandığında ya da tüketildiğinde, insanlarda hafızayı güçlendirdiği, konsantrasyon ve odaklanmayı kolaylaştırdığı görülmüştür. Bu nedenle öğrencilerin ve yüksek zihinsel kapasite gerektiren işlerde çalışanların her gün biraz adaçayı tüketmesi çok faydalıdır.
Adaçayının yararlarından bir diğeri vücutta enflamasyonu yani yangıyı tedavi etmesidir. Bunun için yapabileceğiniz en kolay şey, adaçayı yaprağı çiğnemektir. Ancak acı tadı nedeniyle herkesin kolayca adaçayı yaprağı çiğneyemeyeceği düşünüldüğünde, adaçayı yağı ya da demlenmiş adaçayı çayı da aynı etkiyi gösterecektir.
Evde Adaçayı nasıl yetiştirilir?
Evde adaçayı yetiştirmek mümkündür. Evin içinde ya da balkonda yetiştirilecek adaçayı için 9 litrelik saksılar uygundur. Kullanılacak toprağın %90″ı kırmızı toprak geri kalanı ise normal toprak olmalıdır. Saksının su tahliye deliklerinin olmasına dikkat edilmelidir. Saksının dibine birkaç santim çakıl yerleştirilebilir. Adaçayı evin güneş alan kısmına yerleştirilmeli, balkonda yetiştiriliyorsa kışın içeri alınmalıdır.
Adaçayı nasıl yapılır?
8-10 adet yaş yaprağı ya da 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru yaprağı, 3 büyük çaybardağı suyla birlikte ufak bir tencereye ya da bir cezveye koyun. Su kaynayana kadar ateşte tutun. Altını kapattıktan sonra 5-6 dakika daha bekletip süzün. Tadını biraz hafifletmek için limon dilimlerinden ve bir tatlı kaşığı baldan faydalanabilirsiniz. Adaçayını içebileceğiniz gibi adaçayı gargarası olarak da kullanabilir, boğazınızdaki rahatsızlığı geçirebilirsiniz.
Adaçayı zararları
Adaçayı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Bu kadar yararlı bir madde olmasına rağmen adaçayının vücudumuza çeşitli zararları da söz konusudur. Adaçayı;
– Kalp çarpıntısı yapabilir
– Düşüğe neden olabilir
– Tansiyonu yükseltebilir ve mideye dokunabilir
– Epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir
– Emziren annelere adaçayı yasak!
– Alerjiye neden olabilir
– Sperm sayısını azaltır
– Adaçayı hormonların dengesini bozabilir!