Açık tohumlu bitkiler nelerdir yani açık tohumlu bitkiler hangileridir? İşte açık tohumlu bitki özellikleri, açık tohumlu bitkilere örnek ve açık tohumlu bitkilerin özellikleri maddeler halinde.
Açık Tohumlular, tohumlu bitkilerin iki alt grubundan biridir. Öbür grup olan Kapalı Tohumluların tersine, bunlarda tohum taslakları ve tohum taslaklarından oluşan tohumlar megasporofillerin üzerinde açıktadır. Kapalı tohumlularda bu organlar megasporofillerin oluşturduğu bir odacık içersindedir. Açık tohumlularda erkek ve dişi organ ayrı çiçekler üzerindedir. Çok seyrek olarak erdişi olanlara rastlanır. Açık tohumlularda çiçekler spiral biçiminde dizilerek kozalaklar oluştururlar. Örtü yaprakları ya yoktur ya da az gelişmiştir. Açık tohumlu bitkiler çoğunlukla odunsu ve ağaçsıdır. Kapalı tohumlularsa hem otsu hem de odunsudur. Açık tohumluların göze hemen çarpan en önemli özelliği, uzun ömürlü kışın dökülmeyen yeşil yapraklı olmasıdır.
Birçok türü olan bu grup, bundan 220 milyon yıl öncesinin Mezosoik çağda yeryüzü bitki örtüsünün büyük bir bölümünü oluşturdu. Günümüzde eskiye oranla sayıları azalmış olmakla birlikte özellikle çam, porsuk gibi ağaçlar türlerini sürdürmektedir.
Açık tohumlular grubu oldukça ilginç bazı türleri içerir. Kızsaçı adıyla bilinen gruptan ginko hiloba türü Çin’de tapınaklar yöresinde kaldığından mabetağacı olarak adlandırılır. Özellikle yürek biçimli, paralel damarlı yapraklarıyla ilginç bir görünümdedir. Bir başka grup da Gnetalesler’dir; bu grupta ilginç bir tür de Welwilschia mirabilis adı verilen, uzun süreli ömrünü yalnız iki yaprakla sürdüren çöl bitkileridir.
Açık tohumlulardan sagopalmiyesi grubu da palmiyelere benzeyen yapıları ve sert yaprakları ile oldukça değerli süs bitkileridir. Yapraklarını dökmezler ve uzun ömürlüdürler.
Açık tohumluların en yaygın grubunu Kozalaklılar oluşturur. Özellikle soğuk iklim bölgelerinde yaygın biçimde yer alırlar. Çamlar ve porsuk bunlar içinde en fazla tanınanlardır. Kereste ve reçine olanaklarıyla değer taşırlar.
Açık tohumlu bitkilerin özellikleri maddeler halinde
– Gerçek çiçekleri ve tohum taslakları bulunmaz.
– İkiden fazla çenekleri vardır.
– Tohumları ovaryum tarafından sarılmamıştır.
– Gerçek kök, gövde ve yaprakları bulunur.
– Döllenme sırasında su kullanmazlar.
– İletim demetleri bulunur.
– Tohumları kozalaklarda bulunur.
– Yaprakları herzaman yeşildir ve genellikle iğne şeklindedir.
– Endospermleri haploittir (N)
– Eşeyli ya da eşeysiz çoğalabilirler.
– Genellikle çok yıllık odunsu bitkilerdir.
Açık tohumlu bitkilere örnek
Lâdin, çam, köknar, yaygın porsuk, sarıçam, mabet ağacı, ardıç ağaçları açık tohumlu bitkilere örnek verilebilir.