Abana, Kastamonu İli’ne bağlı ilçedir. Kastamonu İli’nin Karadeniz kıyısındaki beş ilçesinden biri olan Abana yüzölçümü 33 km² olup ilin en fazla turist çeken ilçesidir. Sahil uzunluğu 11 kilometre ve en yüksek rakımı 300 metredir. İlçe merkezi nüfusu yaklaşık 3.000 kişi olan kış nüfusu yaz aylarında 15-20 bini bulur. Merkez bucağına bağlı 10 köyü vardır. Temel ekonomi etkinlikleri tarım (buğday, arpa) ve meyveciliğe (elma, armut, kestane) dayanır. Karadeniz kıyılarındaki plajlarıyla dikkati çeken ve turizm bakımından önemi giderek artan ilçe, il merkezine, Küre Dağları’nı aşan, çok dönemeçli 119 km’lik karayoluyla bağlanır. Kuzey Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden biridir. 1945’te ilçe oldu, ancak ilçe merkezi 1953’te Bozkurt’a taşındı. 1968’de ise Abana ve Bozkurt yeniden ayrı birer ilçe konumuna getirildi.
Karadeniz’in en eski yerleşim Merkezlerinden biri olan Abana, tarihteki en eski ismi Aiginetes’dir. Ancak antik kaynaklar bu yerin Paphlogoniya’ya bağlı MÖ VII. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen küçük bir kıyı kasabası olduğu ifade edilmektedir. (Strabon)
Abana İlçesinin asıl kurulduğu yer 3 km doğusunda bulunan ve halen bu gün mahallesi konumunda bulunan Hacıveli’ dir. Yapılan arkeolojik kazılar bunu doğrulamaktadır. (Pr. Dr. Bilge Umar)
Osmanlı Arşivlerde Abana ile ilgili geçen ilk verilere 1530 yılında (Hicri 937) rastlanılmaktadır. O dönemde Muhasebe-i Vilayeti Anadolu defterinde Kastamonu livasının beş ilçesinden biri olan Ayandon ilçesine bağlı bir köy olarak Abana belirtilmiştir.(Başbakanlık Devlet Arşivi)
Abana Osmanlı İmparatorluğu döneminde İnebolu Kazasına bağlı olarak ilk defa 1880 yılında Nahiye statüsü kazanmıştır.
Abana milli mücadele döneminde tarihi vesikalarda şu şekillerde dile getirilmiştir. Milli Mücadele’de, Kastamonu’nun ilk telsiz hatlarından birine sahip olan Abana ilçesi, cephede savunma amaçlı dikenli tel yapılmak üzere ilçesindeki tüm telefon tellerini söküp cepheye göndermiştir. (Nurettin Peker)
Abana İklim ve Bitki Örtüsü
Abana’da Karadeniz iklimi hâkimdir. Yazları sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Her mevsimde yeterli yağış görülmektedir. İlçenin doğusu Çatalzeytin ilçesi, Güney ve batısında Bozkurt İlçesi ile sınır komşusudur. Kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir.
Bazı il merkezlerinden Abana’ya ulaşım güzergahları;
– ANKARA-Çankırı-Kastamonu-Devrekani-ABANA: 340 KM
– İSTANBUL-İzmit-Düzce-Bolu-Gerede-Karabük-Kastamonu-ABANA: 620 KM
– SİNOP-Ayancık-Türkeli-Çatalzeytin-ABANA: 132 KM
– BARTIN-Amasra-Kurucaşile-Cide-İnebolu-ABANA: 210 KM