Bir derzleme ya da su sızdırmaz bir kaplama yapmak gibi bazı özel durumlar dışında, çimento, tek başına çok seyrek kullanılır. Çoğu zaman çakıllı kumla ya da taneli yapay bir malzemeyle karıştırılır. 6 milimetreden küçük boyutlu taneler çimento ve suyla karıştırılarak harç yapılır. Büyük boyutlu taneler çimento ve suyla karıştırılarak beton elde edilir.
Bir betonun karışımına giren çimento, taneli malzeme ve su oranı, o betonun kullanılacağı yere göre değişir. Temel atmada kullanılacak betonun metre küpüne ortalama 200 kilo, binalarda kullanılacak betonun metre küpüne 300 kilo çimento girer. Buna karşılık bir metreküp harç için 600 kilo çimento gereklidir.
Betonun yapımı çok kesin kurallara bağlıdır. Beton karışımı çoğu zaman küçük fabrikalarda, beton santrallarında elde edilir ve tonlarca beton alan karıştırıcı kamyonlarla inşaat yerine taşınır. Burada beton, kesin biçimini almak üzere, tahtadan ya da daha seyrek olarak, madenden kalıplara dökülür. Kalıba döküm düzenli, yavaş ve sürekli olmalı, çok çabuk kurumaya meydan vermemek için sertleşme dikkatle izlenmelidir. Daha iyi bir karışım elde etmek ve içinde hava kabarcıklarının oluşumunu önlemek için, karışım tokmakla dövülür, demir çubuklarla karıştırılır ya da titreştirilir.
Betonu daha sert ve daha dayanıklı hale getirmek için, kalıpların içine yerleştirilen demir kafeslerin ya da amyant liflerinin arasına dökmek gerekir. Böylece betonarme elde edilir.
Taşıyacağı yüklerden doğan dış gerilmelerin etkilerine daha iyi dayanan bir betonarme çeşidi olan «öngerilimli» beton, kalıpların içine gerilmiş çelik teller yerleştirilip, betonun sertleşmesinden sonra bu tellerin gevşetilmesiyle elde edilir.
Betonarmenin kullanılmasıyla, dev hidroelektrik barajları, büyük köprüler ve viyadükler, otoyollar ve dünyanın bütün kentlerinde gökdelenler yapma olanağı doğdu.