Ton balığı olarak da bilinen Orkinos balığı, uskumru familyasından 5-6 metre boyunda, ağırlığı ise 800-900 kiloyu bulan, ılık ve sıcak denizlerde yaşayan bir balıktır. Orkinos yuvarlak vücutlu, ön tarafı çok kuvvetli, sırtı çelik mavisi parlak, yanları kurşuni, karnı ise beyazdır. Eti konservecilikte kullanılır.
Orkinos balığı, denizdeki küçük canlıları avlayarak beslenen, sürü halinde gezen göçmen balıklardır. Türkiye’nin Marmara, Ege ve Karadeniz’de bulunur. Ülkemizde bulunan denizlerin iklimlerine oldukça uygundur. Orkinos balığı özellikleri gereği göç ettikleri için belirli bir bölgede bulunmazlar. Dünya’da Atlantik okyanusu ve pasifik okyanuslarında yaşarlar. Dipte yaşamaz ve üst sularda gezinirler.
Deniz canlıları arasında kendilerine özgü özellikleri ile oldukça ilgi çeken ton balıkları, yaz aylarında dişi orkinosların denize bıraktıkları yumurtalar ile çoğalırlar. Mart, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları üreme dönemleridir. iri bir Orkinos denize bir milyon’a yakın yumurta bırakabilir. Yağla dolu küçük kapsüller içinde yer alan ton balığı yumurtaları denize bırakılmalarının ardından 24 saat sonunda çatlarlar. Yaklaşık 2 milimetre boyunda ve henüz yüzgeçleri olmayan ton balıkları kısa sürede hızla gelişerek büyürler. 3 ay gibi kısa bir zaman içinde ağırlıkları yarım kiloyu bulan orkinosların, 1 yaşına geldiklerinde boyları 60 santimetreyi bulabilmektedir. İri vücutlarına rağmen son derece çevik hareketlerde bulunabilen ton balıkları uzun mesafe göçlerde dinlenmeden yüzebilirler.
Orkinos balıklarının en çok bilinen türleri sarıkanat ve çizgili orkinostur. Bunlardan başka diğer türleri ise şunlardır;
– Benekli veya yazılı orkinos
– Beyaz orkinos
– Mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu
– İnce orkinos
– Kara kanat orkinos
– Sarı kanat orkinos
– Uzun kanat orkinos
– Uzun kuyruk orkinos
– Güney mavi kanat orkinos
– Kocagöz orkinos
– Küçük orkinos