Tapyoka, manyok denilen tropikal bir bitkinin kökünden çıkarılan taneli bir besin maddesidir. Diğer bir ifade ile Tapyoka, manyok kökünden çıkarılan nişasta demektir. Sindirimi çok kolay bir yiyecek olduğundan bebekler için mama, çorba ve hafif yemeklerin yapımında kullanılır. Ne var ki, tapyoka üreten bölgelerin yerlileri, bu ürünü kendileri ve hayvanları için de besin olarak kullanırlar.
Manyok, tropikal Amerika’da, özellikle Brezilya, Guyana ve Güney Amerika’nın kuzeyinde yüzden fazla çeşidi yetişen bir ağaççıktır. Manyok üretimi, dünyanın başka bölgelerinde, özellikle tropikal Afrika’da, Madagaskar’da ve hattâ Endonezya’da da başarılı sonuçlar vermiştir. Bu bitki, gelişmekte olan ülkelerin beslenmesinde büyük önem taşır.
Hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın, manyok, tadı hoş bir sebzedir. Ne yazık ki, bu bitkinin hemen hemen bütün türlerinde, organizma için çok tehlikeli bir zehir olan siyanhidrik asit bulunur. Yerliler, manyok köklerini ateşte kızarttıkları zaman, bu tehlikenin ortadan kalktığını iyi bilirler. Manyok kökleri, bazısının ağırlığı yirmi kilogramı geçen iri yumrulardır.
Bütün dünyaya ihraç edilen tapyoka, sınaî usullerle üretilir. Manyok kökleri iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Kalan etli kısım ezilerek, fekül ve nişasta bakımından zengin bir hamur elde edilir. Bu hamur kızgın saç üzerinde kurutulunca topak topak tapyoka taneleri halini alır.
Manyok ve tapyoka, Amazonya yerlilerinin konuştuğu tupi dilinden gelme iki sözcüktür. Portekizliler Brezilya’yı istilâ edip bir sömürge haline getirdikten sonra, bu değerli bitkiyi ve onun lezzetli ununu bütün dünyaya tanıttılar.
Kaynayan et suyunun içine tapyoka atılıp karıştırıldıktan sonra üzerine rendelenmiş gravyer veya kaşar peyniri serpilerek hazırlanan tapyoka çorbası dünyaca ünlüdür.