Teleferik, taşıyıcı bir kabloya asılı küçük vagonlar, eşya için de büyük sepetler hâlinde, yeryüzündeki büyük engellerin üzerinden aşan bir taşıt aracıdır.
Teleferik, birbirinden uzak iki yer arasında, havada gerilmiş olan bir ya da birkaç çelik halat üzerinde bağlanarak yol alan asılı taşıta verilen genel isimdir. Diğer bir ifade ile Teleferik, birbirinden uzak iki yer arasında, havada gerilmiş kalın, çelik teller üzerinde kayarak yol alan, yolcu ya da yük taşıyan, elektrikle işleyen asılı taşıttır.
Teleferik’in, kullanılış alanı fünikülerinkinden daha geniştir. Herşeyden önce ray döşenmesi gibi birtakım zorluklara ihtiyaç göstermez. Teleferikle baraj, gözlemevi, su kemeri gibi çok yükseklerdeki işyerlerine malzeme, dağ ve kayakevlerine de dağ ve kış sporları yapan kimseler taşınır. Teleferik, vagonları üzerinden geçen taşıyıcı kabloya bir makarayla asılı bulunur. Ayrıca çekici kablolar da vagonları taşıyıp kablo üzerinden yükseğe doğru çekerler. Bunların, sadece bir insanın oturacağı kadar küçük olanları da vardır ki bunlara «telesiyej » denir.
İlk modern teleferiği 1834 yılında Alman Albert Klansthal yapmıştır. Klansthal, önceleri kullanılan kenevir halatların yerine, çelik kabloları teleferiğe uygulamakla bu düzenin taşıma gücünü artırdı. Böylece teleferikle insanları taşımak da mümkün olacaktı. Nitekim 1870 yılında, İngiliz Charles Hogson, teleferiği geliştirerek onu bugünkülere benzer bir duruma getirdi.
Dünyanın en uzun teleferiği olan Norsjö Teleferiği, İsveç’in Norsjö kentinde, Örträsk ve Mensträsk yerleşim birimleri arasında çalışır. 1942 ‘de kurulan bu hattın uzunluğu 13,2 km’dir. Yolculuk süresi 1,5 saattir.
Türkiye’nin en uzun teleferiği olan Uludağ Teleferiği, Bursa’dadır. Yıldırım’daki Teferrüç semti ile Uludağ’daki Sarıalanyaylası arasında 1963’te kurulmuştur. Kadıyayla istasyonundaki aktarma ile toplam 4766 metre uzunluğundadır. 374 m’lik rakımdan başlayan yolculuk, yaklaşık 20 dakika sonra 1634 m’lik rakımda sona erer. Bu teleferik aynı zamanda Türkiye’nin ilk teleferiğidir.