Kurban nedir ve 2024 Kurban bayramı ayın kaçında? Yani bu yıl Kurban Bayramı hangi güne denk geliyor? İşte Kurban ve Kurban bayramı hakkında tüm ayrıntılar.
Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde, kurban olmaya müsait bir hayvanı Allah’ın rızasını kazanmak için kesmek şeklinde yerine getirilen vacip bir ibadettir. (Şâfiî mezhebine göre sünnet olan kurban ibadeti bayramın dördüncü günü güneş batımına kadar yerine getirilebilir.) Diğer bir ifade ile Kurban; ibadet niyetiyle, kendine mahsus vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir. Kurban’ın sözlük anlamı “yakınlık ve yaklaşmak, kendisiyle Allah’a yaklaşılan şey” manasına gelir.
Kurban Bayramı; Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
2024 Yılı Kurban Bayramı arefe günü 15 Haziran Cumartesi gününe denk geliyor. Kurban Bayramı ise 16 Haziran Pazar günü Allah’ın izni ile idrak edeceğiz.
2024 KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ
15 Haziran 2024 Cumartesi Arefe
16 Haziran 2024 Pazar Kurban Bayramı (1. Gün)
17 Haziran 2024 Pazartesi Kurban Bayramı (2. Gün)
18 Haziran 2024 Salı Kurban Bayramı (3. Gün)
19 Haziran 2024 Çarşamba Kurban Bayramı (4. Gün)
Kurban Bayramı müstehab olan şeyler
1) Bayram sabahı erken kalkmak.
2) Misvak kullanmak.
3) Gusletmek. (Boy abdesti almak)
4) Güzel koku sürünmek.
5) Temiz ve helâl elbise giymek.
6) Kurban Bayramı’nda fecr-i sâdıkın doğmasından evvelki vakitten (imsaktan) bayram namazını kılıncaya kadar oruçlu gibi, orucu bozan şeylerden uzak durmak. 7) İlk yediği kurban eti olması için yemeği namazdan sonra yemek. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kurbanın ciğerinden yerlerdi.
8) Mümkün ise namaza yürüyerek gitmek.
9) Namazdan sonra başka bir yoldan dönmek.
10) Neşeli olmak.
11) Çok sadaka vermek.
12) “Tekabbelallâhü minnâ ve minküm” (Allah bizden ve sizden kabul buyursun.) diyerek müslümanlara, akraba, komşu ve sevdiklerine duâ etmek ve onlarla musâfaha etmek.
13) Kurban Bayramı namazına giderken yolda sesli tekbir getirmek.
KURBAN KESTİKTEN SONRA NE YAPILIR
Kurban kesildikten sonra 2 rek’at teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra birinci rek’atte 1 Kevser Sûresi (İnnâ a’taynâ…), ikinci rek’atte 1 İhlâs Sûresi (Kul hüvallâhü ehad…) okunur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rek’at namaz kılın. Müslümanlardan hangisi bu iki rek’at namazı kılar da Allâhü Teâlâ’dan bir şey isterse Allâhü Teâlâ o kimseye elbette istediği şeyi verir.”
“Yâ Rabbi! Bu koyun (sığır veya keçi) sendendir, sanadır ve senin rızan içindir. Lütfunla ve kereminle Halîl’in İbrâhim (a.s.) ve İsmâîl (a.s.)’dan ve Habîb’in Muhammed’den (s.a.v.) kabul ettiğin gibi fazlın, lütfun ve kereminle kabul et; yâ Ekrame’l-Ekramîn!..” diye duâ edilir, dîn ve dünya hâcetleri istenir.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
Kurban kesecek olan kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gereklidir. Kurban kesecek kişinin yerine getirmesi gereke şartlar şunlardır;
1 – Müslüman olmak
2 – Akıllı olmak ve buluğ çağına ermiş olmak
3 – Mukim olmak yani yolcu olmamak
4 – Mali gücü belirli bir seviyede olmak
KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?
İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.
2024 Dini Günler Listesi Sayfası İçin Tıklayın!
NEDEN KURBAN KESİLİR?
Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.