Muz, tropikal ülkelerde yetişen, palmiyeye benzeyen ve hevenkler hâlinde meyvalar veren bir ağaçtır. Muz ağacının asıl gövdesi toprak altındadır. Toplanan muzlar özel olarak inşa edilmiş, soğuk hava depolu gemilerle dünyanın dört bir bucağına yollanır. Muz ağacı Türkiye’de Akdeniz bölgesi (Özellikle Anamur, Alanya) da yetiştirilir.
Muz ağaçları, tropikal bölgelerde serin ve rutubetli olan gölgeli yerleri severler. Muzun tropik bölgelerde yetiştirilen çeşitli türleri vardır. Bunlardan Musa paradisiaca ve Musa textilis en Ünlülarındandır.
Muz ağacının gövdesi, yaprak saplarının üstüste sarılmasından meydana geldiği için bilginlerce «yalancı ağaç» denen bir ağaç çeşididir. Muz bitkisinin asıl gövdesi toprak içindedir. Bu gövdenin üzerinde, çiçeklenip meyva hâline gelecek olan genç sürgünler yer alır. Bu sürgünler de büyüyüp yeni bir muz ağacına hayat verir. Bir muz hevengi ortalama 50 kilo ağırlığındadır. Avrupa ülkelerine gönderilen muzlar, genellikle henüz yeşilken kopartılır, soğuk hava depolu özel gemiler, hattâ uçaklarla taşınır. Sonra bunlar, vardıkları yerlerde sararıp olgunlaşması için sıcak odalarda bırakılıp bekletilir.