Vantilatör, rüzgâr gücüyle kanatları dönen yeldeğirmeni ya da yel estikçe kendiliğinden ses veren rüzgâr harpı, bir çeşit almaçtırlar. Tıpkı birer hava motoru gibi çalışırlar. Hava motorları tersinir makinelerdir. Nitekim, hareketsiz duran bir havanın içinde, hava motoru çalıştırılacak olursa, durgun hava harekete geçer. Hava motoru hangi yönde dönüyorsa, hava akımı da o yönde gider. İşte bu prensipten yararlanılarak, vantilatörler yapılmıştır.
Bunlar, bir elektrik motorundan sağladıkları mekanik enerjiyi, pervaneleriyle hava akımına dönüştürürler. Aygıtın üzeri, bir kazaya yol açmamak amacıyla, koruyucu bir kafesle örtülmüştür. Bazı vantilâtörler, daha geniş bir alanı serinletebilmeleri için döner eksenli yapılmıştır.
Endüstride, fabrikaların ve maden ocaklarının havalandırılmasında çok güçlü vantilâtörler kullanılır. Vantilâtörlerin pek çok çeşidi vardır: Çark kanatlı tekerleği olan tepkili vantilatör, çok paletli bir pervanesi bulunan helisel vantilâtör ve oldukça kuvvetli basınç sağlayan döner – kompresör gibi…
Helisel vantilâtörler, fabrikaların ve apartmanların havalandırılmasında işe yaradıktan başka, değişik hızdaki hava akımları altında makine parçalarının sağlamlığının incelendiği körük takımlarında da kullanılırlar.