Kurban nedir ve tüm İslam aleminin beklediği 2024 Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihte başlıyor ve ne zaman bitiyor? soruların cevabını bu sayfada derledik. Müslümanlar tarafından Hicri takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dini bayram olan 2024 kurban bayramı ayın kaçında? İşte Kurban bayramı 2024 ne zaman başlıyor ve Kurban hakkında tüm merak ettikleriniz.
Kurban, Allah’a yakın olmak ve rızasına ermek için ibadet niyetiyle kurbanlık bir hayvanı kesmektir. Kurban sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Diğer bir değişle kurban, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
En Güzel Kurban Bayramı Mesajları 2024 için tıklayın!
Kurban Bayramı Hz. İbrahim Peygamber (as) döneminden günümüze taşınan bir ibadettir. Bu bayram kurban kesme ibadetinden gelir. Kurban ibadeti İslam alimlerine göre sünnet-i müekkededir. Ancak Müslüman toplumlarda sembol niteliği taşıyan sünnetler vacip durumuna gelir. Örneğin; dinde sünnet olan ezan şiarı böyle bir niteliğe yükselmiştir. Kurban da ezan gibi fıkhî bakımdan olmasa da toplumsal açıdan vacip durumundadır.
Bu nedenle maddi gücü elveren tüm Müslümanların da kurban ibadetini eda etme noktasında özenli olmaları önemlidir. Nitekim yılda bir defa bile et yemeyen fakirler kardeşlerimize yardım etmiş olur ve Müslümanlar arasındaki kardeşlik duygularını ve dayanışma duygularını arttırırız.
Dinimizce vakti ve varlığı yeten herkese Hac farzdır. Kurban Bayramında kutsal topraklarda bulunan Hacılar, Yüce Allah’a yakınlaşmakta, hem kurban ibadetinin ve hemde Hac ibadetinin verdiği huzuru tadarlar. Kurban Bayramında hac vazifesini yerine getirenler, Peygamberimizin sünneti gölgesinde Hac görevlerini yerine getirirler..
Kurban Bayramında hacılar arefe günü Arafat’a çıkar ve bayramın birinci günü gece Arafat’tan ( Meşâr’dan) Minâ’ya geçip, orada şeytan taşlama görevlerini yerine getiriler. İslama aşık insanlar topluluğu, küçük taşlarla şeytanı ve sapıklığı temsil eden sütunları taşlayıp, iç ve dış nifaklara karşı nefretini anlatırlar. Hacılar en son ise Allah’a sadakatini göstermek için kurban keserler.
Kurban Bayramı ne zaman 2024
15 Haziran 2024 Cumartesi Arefe
16 Haziran 2024 Pazar Kurban Bayramı (1. Gün)
17 Haziran 2024 Pazartesi Kurban Bayramı (2. Gün)
18 Haziran 2024 Salı Kurban Bayramı (3. Gün)
19 Haziran 2024 Çarşamba Kurban Bayramı (4. Gün)
2024 Yılı Kurban Bayramı tatili kaç gün?
2024 Kurban Bayramı için tatil planı yapan vatandaşlara uzun bir tatil yapma imkanı gözüküyor. 2024 yılında Kurban bayramı arefe’sinin Cumartesi günü başlaması ve Kurban bayramının Çarşamba günü bitmesi bu yıl ki kurban bayramı tatilinin uzun olacağını gösteriyor. Cumartesi – Pazar günleri zaten tatil, Pazartesi, Salı, Çarşamba günü resmi tatildir. Şayet hükümet Perşembe ve Cuma günü tatil yaparsa bu yıl yani 2024 yılında dokuz günlük bir bayram tatili yapmış olacağız.
KURBAN BAYRAMI’NIN ÖNEMİ
Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.
KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?
İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.
NEDEN KURBAN KESİLİR?
Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.