İbadet; Allah’a saygı ile boyun eğmek ve emirlerine itaat etmek, Allah’a karşı kulluk vazifesini yerine getirmektir. Bize verdiği nimetlere karşı şükran borcumuzu ödemektir. İbadet sırf Allah rızası için yapılır.
İbadet; Tapmak, kulluk yapmak, itaat etmek, boyun eğmek. Niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan, Cenab-ı Hakka yakınlık ifade eden ve özel bir şekilde yapılan taat ve fiillerden ibarettir. Bu, bizi yoktan var eden, bize sayısız nimetler bahşeden yüce Allah’ı ta’zîm (ululamak, yüceltmek) amacıyla güden bir kulluk görevidir.
Niçin ibadet ediyoruz?
Bizi yoktan var eden Allah, gören gözler, işiten kulaklar gibi mükemmel organlarla donatmış, diğer canlılardan farklı olarak bize akıl ve fikir vererek varlıklar arasında seçkin bir duruma yükseltmiştir. Bunlardan başka, hayatımızı devam ettirebilmemiz için içtiğimiz sudan teneffüs ettiğimiz havaya kadar bize sayılamayacak derecede nimetler ihsan etmiştir.
Biz, insan olarak bize yapılacak küçük bir iyiliğe bile teşekkür etme ihtiyacı duyarız. Bazı hayvanlar bile, kendilerini yedirip içiren ve barındıran insanlara karşı bağlılık gösterdikleri halde, yaratıkları içinde seçkin bir yeri olan insan, bunca nimetler karşısında duygusuz kalması, nimetleri kendisine veren Allah (c.c.)’a teşekkür etmemesi nasıl düşünülebilir?
işte ibadet, Allah’a, O’nun Yüce zatına yaraşır bir şekilde en üstün saygının gösterilmesi ve bize verdiği sayısız nimetlere karşı kendisine borçlu olduğumuz teşekkür görevinin yerine getirilmesidir. Bunun için ibadete ihtiyacımız vardır. İbadet yapmak, yaratılış gayemizdir. (Zâriyat 51/ 56)
İbadet çeşitleri nelerdir ?
Yapılış itibariyle ibadetler üç çeşittir.
1 – Bedeni ibadet: Kalp ve beden hareketleriyle yapılan ibadetlerdir. Namaz kılmak, oruç tutmak vb. Bu tür ibadetleri her müslümanın kendisi yapması gerekir. Başkasını vekil tayin edemez.
2- Maddi ibadet: Mal ile yapılan ibadettir. Zekat vermek, kurban kesmek vb. Bu tür ibadetlerde başkası vekil tayin edilebilir.
3- Hem maddi hem bedeni ibadet: Vücut hareketleri ve mal ile yapılan ibadetlerdir. Hac ve Cihad vb. Bu tür ibadetlerde vekil tayin edilebilir.