Regaip Kandili nedir, Regaip Kandili 2025 ne zaman idrak edilecek ve Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? İşte Regaip kandili anlamı, 2025 Regaip Kandili ne zaman, Regaip Kandili namazı ve Regaip Kandili hakkında bilgi.
Receb ayının ilk cuma gecesi, yani perşembeyi cumaya bağlayan gece “Regaib Gecesi’dir. Ve üç ayların içinde bulunan ilk Kandil Gecesi, ilk mübarek gecedir. Yani Receb ayının ilk perşembe gününü cuma’ya bağlayan geceye “Regaib Gecesi” denir. Halk arasında bu geceye Regaib Kandili de deniyor. 2025 Regaip Kandili 2 Ocak Perşembe akşamını 3 Ocak Cuma gününe bağlayan gecede idrak edilecek.
Regaib, arapça bir kelimedir ve ‘reğa-be’ kökünden gelmektedir. ‘Reğa-be’, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. ‘Reğîb’ kelimesi ise, ‘reğabe”den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, ‘reğîbe’dir. ‘Reğîbe’nin çoğulu da ‘reğâib’ dir. Kelime olarak ‘Regaib’in aslı budur.
İşte bu ma’nâ iledir ki, Regaib Gecesi’nde elde edilen ibâdetlerin sevabı, herkes tarafından büyük bir istekle arzu edildiğinden ve edileceğinden dolayı bu geceye “yani Regaib Kandili Gecesine” Regaib ismi verilmiştir.
Hatta, Regaib Gecesine melekler tarafından bu isim verilmiştir.
En Güzel Ragaip Kandili Mesajları Sayfası İçin Tıklayın!
Regaib Gecesi, bağışların İlâhî nimetlerin bol bol verildiği bir gece demektir.
Regaib Gecesi, bütün duâ ve dileklerin kabul edildiği, hâcetlerin verildiği çok değerli ve faziletli bir gece anlamına gelmek demektir.
Regaib Gecesi, yapılan tüm ibâdetlerin sevabının bol bol verildiği, yani yapmış olduğumuz ibâdetlerin sevâbını kat be kat olduğu bir gece demektir.
Regaib Gecesi, feyizli ve bereketli bir gece çok çok arzulanan bağışların tecelli ettiği bir gece demek olduğundan, bu geceye melekler, “Regaib Gecesi” ismini vermişlerdir.
Regaib Gecesi, İlâhî nimetlerin ve Rabbani bağışların biz kullara bol bol verildiği bir gece demektir. Hatta ve hatta şu mutlu haberlerin dahi habercisi bu gecedir, demişler.
Regaip Kandili Duası Yazılı ve Video İçin Tıklayın!
Regaib Gecesi, Hz. Âmine Vâlidemizin Allâh’ın son Peygamberi olan Hz. Muhammed (Aleyhisselam)e hâmile olduğunun belirtilerini gördüğü mutlu bir gece olduğu rivâyetleri çoğunluktadır.
Yani, Hz. Âmine Validemiz, Fahr-i âlem Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhisselâm’a hamile olduğunu bu geceden itibaren anlamıştır.
Kısaca ifâde etmeye çalıştığımız bu faziletlerden dolayı bu geceye müminlerin büyük önem vermeleri kendi mânevi menfâatları olduğu bir gerçektir.
Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaib Gecesi Namazı:
Regaib Gece’sinde (yâni Regaib Kandili’nde) akşam ile yatsı arasında on iki rek’at “Hacet Namazı” kılınır. Gecenin ilk üçde birinde (teheccüd vaktinde) de kılınabilir.
İslâm âlimleri, bu on iki rek’at namaza “Hacet Namazı” adını vermişlerdir. Kılınan bu on iki rek’at namaz Hâcet Namazıdır.
Bu gecede kılınacak namaz 12 rek’attir. Bu namazın kılınışı şöyledir:
Her rek’atta fatihadan sonra üç kadir suresi ile 12 adette ihlas suresi okunur. Her iki rek’atta bir selam verilerek 12 rek’at tamamlanır.
Regaip Kandili Namazı Kılınışı
Şöyle niyet edilir
Niyyet ettim Allâh rızâsı için bu geceki Regaib Gecesinde Nafile Namazı kılmaya” diye niyyet edilir.
Beş vakit kıldığı namazlara nasıl başlıyorsa öyle namaza başlar! Yani tekbir alır, “Sübhaneke”yi okur. Eûzü Besmele çekerek Fatiha Sûresini okumaya başlar.
1.nci rek’atta bir kere “Fâtiha Sûresi’ni okuyup Amin! der. Ve üç kere “Kadir Sûresi’ni okur. Veya bir kere okusa da olur.
Kadir Suresi Arapça Yazılışı
Kadir Suresi Okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
5- Selamün hiye hatta matle’ılfecr
Rüku ve secdeler yapılıp ikinci rek’ata kalkılır. 2.nci rek’atta bir kere “Fatiha suresi okunup âmin denir. Ve on iki kere “İhlâs suresi okunur veya üç kere okusa da olur.
İhlas Suresi arapça okunuşu
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ ﴿١﴾ اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ ﴿٤
İhlas Suresi Okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul hüvellâhü ehad
2- Allâhüssamed
3- Lem yelid ve lem yûled
4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad
Rukûlar, secdeler yapılıp “Ettehiyyât, Allâhümme salliler” okunup, selâm verilir. Böylece 12 rek’at “Hacet Namazı” kılınıp biter. Yani, ikişer rek’at, ikişer rek’at selâm verilerek kılınır.
NAMAZDAN SONRA
Namaz bittikten sonra 7 kere veya (vakti varsa ve ibâdetini uzatmak istiyorsa, ibâdetten zevk ve neşe alıyor, huzur duyuyorsa) 70 kerre; Salevât-i Ümmiyye okur.
SALEVÂT-İ ÜMMİYE
“Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin Nebiyyil-Ümmîyyi ve alâ Âlihî ve sahbihi ve sellim.
Salevât-i Şerife bittikten sonra secdeye kapan 70 kerre şu teşbih:
‘Subbûhun-kuddûsun, Rabbünâ ve Rabbüna ve Rabbülmelaiketi Ver-Ruh.” okunur.
Ve secdeden “Allâhü Ekber” diyerek doğrulup oturur. İki secde arasında otururken şu istiğfar
“Rabbiğfır verhâm, ve tecâvez amma tâ’lemu, ,inneke entel’e’azzül-ekrem” 70 kere okunur.
Bu duâ bitince tekrar tekbir ile ikinci secdeye kapanır.
2.nci secdede yine 70 kere:
“Subbûhun, kuddûsun, Rabbüna ve Rabbülmelâiketi ver-Rûh.‘ okunur.
Böylece on iki rek’at namazı ve Salevât-i Şerifeyi, Teşbihi ve istiğfarı bitirmiş, tüm Allâh’a karşı olan kulluk vazifesini tamamlamış olur.
Yani, hem 12 rek’at Hacet Namazını kılmış olur. Hem de namazdan sonra okunan Salevât-i Şerife-yi ve secdeye vararak iki sefer teşbihi ve istiğfar duasını okumuş olur. Bu okuduklan da bir nevi Hâcet Duâsı yerine geçmiş olur.
Şimdi artık ellerini kaldırıp Cenâb-ı Hakk’ın dergâhına el açıp duâ ve dileklerinin kabul olması iÇin artık Hacet Duâlannı okumuştur. Şimdi dilekerine geçecektir.
Ne gibi istekleri, dilekleri muradı varsa, onları vermesi için Allâh’a yalvaracak, ne gibi dertleri, kederleri, sıkıntı ve üzüntüleri varsa onların gitmesi yok olup silinmesi için Cenâb-ı Hakk’a dua edecektir.
Bir müslüman kul, aklına ne gelebilirse (havı ve iyi olmak şartıyla) onlan Allah’tan isteyebilir Peygamberlerin duâlarında bu örnekleri bulabiliriz. Her peygamber kendisine göre duâ ve istekte bulunmuştur. Onun için bu mübarek gecede Allâh’tan bol bol istek ve dilekte bulunabiliriz.