Necaset üç çeşittir. Şöyle ki:
1- Necaset-i mugallaza [ağır necaset:] Köpek ve domuzdur. Bunların bulaştığı herhangi birşeyi, temiz ve temizleyici olan bir su ile yedi defa yıkamak gerekir. Bu defalardan birinde suya temiz toprağın karıştırılması da şarttır. Toprak yerine sabun gibi başka birşeyin suya karıştırılması yeterli değildir.
2- Necaset-i muhaffefe [hafif necaset.] Gıda olarak sütten başka birşey yememiş ve henüz iki yaşını doldurmamış olan erkek bebeğin idrarıdır. Bununla pislenen yerin üzerine temiz ve temizleyici bir su dökmek yeterlidir. Böyle-ce o yer temizlenmiş sayılır.
3- Necaset-i mutevassıta [orta dereceli necaset:] Yukarıda birinci ve ikinci maddelerde açıklananların dışında kalan necaset çeşitleridir. İdrar, dışkı, içki ve kan gibi. Necaset-i mutevassıta da iki çeşittir:
a) Neceset-i hükmiyye: Maddesi, rengi, kokusu ve tadı olmayan necasettir. Elbiseye bulaştıktan sonra kuruyan idrar gibi. Böyle bir necasetin bulaştığı yeri temiz ve temizleyici su ile en az bir defa yıkamak gerekir.
b) Necaset-i ayniyye: Maddesi olan veya renk, koku ve tad özelliklerinden biri bulunan necasettir. Böyle bir setin bulaştığı yerin temizlenmiş sayılabilmesi için; pislip| kendisini