Turp Bitkisinin Özellikleri Yararları ve Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
İlmi adı “raphanus sativa” olup, turpgillerden bir bitkidir. Kırmızı, beyaz, siyah gibi birçok çeşitlerinin olduğu bilinir. Mideyi tembih ederek iştahın açılmasında yardımı olur. İdrar söktürüp vücuttaki zehirleri dışarıya atar.
Safra yollarında ve safra kesesinde taş olan hastaların günde 10 grama kadar turp özsuyu içmeleri tavsiye olunmuştur. Yemeği çabuk hazmettirir, mideye kuvvet verir. Pişirilerek yenildiğinde müzmin öksürüğü keser. Dalağa faydalı olabilmesi için sırttan yakı yapılarak kullanılmalıdır.
Dalak şişini giderir, balgam vs safrayı kusma ile mideden çıkarır. Suyu içilirse, damar sertliğine iyi gelir. Yapraklarının suyu bal ve sirke şerbeti ile içilirse kumları düşürür. Turp, bal ve su karıştırılarak yemeğin üzerine yenirse, göğsü ve mideyi temizler, hazmı kolaylaştım. Öksürüğü de keser.
Tohumu sirke ile kaynatılarak merhem haline getirilir, temreye ve çeşitli yaralar üzerine olduğu gibi bilhassa kangren üzerine konursa şifaya kavuşturur. Tohumu lapa yapılır, ağrıyan mafsalların üzerine konursa ağrıyı teskin eder.
Bal ile kaynatılarak macun yapılıp yenirse, eski öksürüğü keser. Yemeğin üzerine yenirse hazım ettirir. Yapraklarının suyu içilirse karaciğerin damarlarını açar. Sarılık hastalığına iyi gelir. Nefes darlığına karşı bal sirke şerbeti ile kaynatılıp, elde edilen mayi ile gargara yapılsa iyi gelir.
Onar gram tohumu bala karıştırıp, akşamları yutulursa, kuvvet verir. Saçı dökülen kimse dört ay devamlı turp yerse, saçlarının yeniden çıkmasını temin etmiş olur.