Yumurtanın Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
En kuvvetlisi tavuk yumurtasının rafadan pişmiş sarısıdır. Güzel kan yapar. Çok piştiğinde hassalarının bir kısmını kaybeder, çok yenildiğinde meniyi arttırır. Beyazını yüze sürmekle güneşin tesirini giderir. Ateşin yaktığı yere sürülse iyidir.
Göze sürülse ağrısını giderir. Öksürüğe faydalıdır. Bilhassa sarısı göğüs sertliğini giderir. Ses kısıklığına, nefes darlığına, kan tükürmeye faydalıdır. Gül ile içilmeye devam edilirse midede ve diğer iç organlardaki yaraların tedavisinde büyük yardımları olur. Ateş ve sıcak su yanığında makat ve edep yeri yaralarına karşı pamuk yumurtanın beyazına batırılarak sürülür.
Ağrıyan göze 2-3 damla damlatılırsa, ağrısını keser. Sarısı arpa unu ile lapa yapılarak başa konursa, göze inen nezleyi keser. Sarısı devamlı içilirse; böbrek, mesane ve bağırsak ağrılarını dindirir. Yumurtanın beyazı kına yağı ile terkip yapılır, rahim yaralarına ve iltihaplarına karşı sürülür veya fitil olarak konursa, şifa verir.
Basura sürülürse iyi gelir. Ateşli ve zayıflatıcı hastalıklar esnasında yumurta, bu hastalıkların en iyi bir gıdası olur. Birçok sulu yemekler ve çorbalar içine katılarak hastalara verilir. Hatta ağızdan gıda alamayan hastalara yumurta makat yolu ile lavman tarzında bile verilir.
Sülbime ve tentürdiyot gibi maddelerle zehirlenen insanların midelerini yıkamak ve birkaç yumurtanın akını bir miktar su içinde çalkalayıp hastalara içirmek çok iyi gelir. Yumurta çok pişirilirse, gıdai kudreti azaldığı gibi hazmı da güçleştirir.