Ramazanı Şerifin 27. gecesi ‘Kadir Gecesi’dir. 2025 Kadir Gecesi ise 26 Mart Çarşamba akşamını 27 Mart Perşembe gününe bağlayan gecede idrak edeceğiz. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesi’nde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)’e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslâm güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesi’ne büyük bir şeref vermiş, üstün bir değer kazandırmıştır. Kadir gecesinin bin aydan daha haylırlı olduğu Kur’an-ı Kerim’de açıkça bildirilmiştir.
Sevgili Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:
«Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.»
Kadir Gecesi Nasıl İhya Edilir ve O Gece Hangi İbadetler Yapılır? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!
Kadir Gecesi Duası (Yazılı ve Video) İçin Tıklayın!
Kadir Gecesi biz mü’minlere Allah Teâlanın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah rızası için namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dûa ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.
Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:
–«Ya Rasûlellah: Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?» diye sordu.
Peygamberimiz şöyle buyurdu:
–«De ki: Ya Rab; sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni afffet.»
Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duayı, biz de Kadir Gecesinde tekrar edelim.
Kandil gecelerini; Allah rızası için namaz kılmak, Kur’an okumak, Peygamberimize salât ve selâm okumak, günahlarımızın bağışlanması için Allah’tan af dilemek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirmek suretiyle değerlendirmeliyiz.
Kadir Suresi Arapça Yazılışı
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ ﴿1﴾ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ ﴿2﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿3﴾ تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ ﴿4﴾ سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿5﴾
Kadir Suresi Arapça okunuşu
• İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
• Ve ma edrake ma leyletülfadr
• Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
• Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min küüli emrin
• Selamün hiye hatta matle’il fecr
Kadir Süresinin Manası
Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh ( Cebrail )her iş için iner dururlar. O gece esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.
Kadir Gecesi Namazı Niyeti Nasıl Edilir?
Namaza niyet edilirken şunlar söylenir: “ Ya Rabbi! Bu gecenin hürmetine, Peygamber Efendimizin hürmetine, Rahmet-i İlanın hürmetine benim tevbelerimi kabul eyle. Affı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye ilhak eyle. Allah-ü Ekber.
Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?
Kadir gecesi namazı iki rekat ile on iki rekat arası kılınabilir.
• 1. Rekatta 1 Fatiha, 3 Kadir suresi
• 2. Rekatta 1 Fatiha, 3 İhlas suresi
• 3. Rekatta 1 Fatiha, 3 Kadir suresi
• 4. Rekatta 1 Fatiha, 3 İhlas suresi okunarak kaç rekat kılınacaksa devam edilir. Uygun olanı iki rekatta bir selam vermektir.
Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa ‘Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd’ denir.
Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.
Mümkünse Kadir gecesi bir de Tesbih Namazı kılmalıdır.