Fatih Üniversitesi, 1996 yılında Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından kurulmuştur. Bünyesinde 9 fakülte, 4 enstitü, 3 meslek yüksekokulu, 3 hastane, 2 sürekli eğitim merkezi bulunmaktadır. Toplam 573 öğretim elemanı ve 15.300 öğrencisiyle Fatih Üniversitesi en çok tercih edilen yükseköğretim kurumlarından biri haline gelmiştir.
Bu tercihin birçok etkeni olmakla birlikte başlıca sebebi, Fatih Üniversitesi”nin gerçek anlamda bir uluslararası üniversite niteliğini taşımasıdır. Eğitim dili İngilizce olmakla birlikte, Türkçe eğitim veren bölümler de vardır. Öğrenciler çift ana dal ile ikinci diplomaya, yan dal ile bir sertifikaya sahip olabilmektedir. 32 farklı ülkeden 81 yabancı uyruklu öğretim üyesinin yanı sıra akademisyenlerin önemli bir kısmı, doktora eğitimini yurtdışında tamamlamışlardır. 114 ülkeden 1.556 uluslararası öğrenci, üniversitenin çok kültürlü olmasına ve İngilizce pratiğinin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Fatih Üniversitesi, öğrencisinin bir ya da iki yarıyılını yurtdışındaki üniversitede tamamlamalarını, AB kaynaklı ERASMUS programı ya da üniversitenin kendi katkılarıyla desteklemekte ve sağlamaktadır. Ayrıca, Erasmus ve diğer değişim programları ile birlikte anlaşmalı olduğu 60 ülke ve 225 anlaşmalı üniversite ile yurtdışında eğitim imkânı sunmaktadır.
Fatih Üniversitesi, yükseköğrenim adayı öğrencilerin öncelikle tercih ettiği üniversiteler arasında ilk sıralardadır. 2009 – 2010 öğretim döneminde ÖSYM puan sıralamasındaki ilk 1.000 öğrenci içinden en çok öğrenci alan (tercih ve yerleşme) vakıf üniversiteleri arasında ikinci olmuştur.
Fatih Üniversitesi”nde 60″tan fazla “etkin” ve ulusal birçok başarı ve ödüllere sahip öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. Robot Kulübünün birçok Ulusal ikincilik ve üçüncülük ödülleri, Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübünün gerçekleştirdiği geniş katılımlı “Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı”, BİNOTEK kulübünün Türkiye”de gerçekleştirdiği ilk “Ulusal Biyoteknoloji Kongresi” gibi birçok büyük organizasyon, öğrencileri başarıya ulaştırıyor ve tecrübe kazandırıyor.
FATİH ÜNİVERSİTENİN AMACI
Fatih Üniversitesi, ülke kalkınmasında büyük bir öneme sahip olan bilim ve teknolojinin öğretimi ve bu alandaki çalışmaların desteklenmesi amacıyla kurulmuştur. Yetişmiş insan gücünün idame edilmesi, bilgiye hızlı ve kolay ulaşılması amacıyla fen bilimleri, mühendislik ve sosyal bilimlerde gençlerimize çağdaş eğitim imkânı sunulmaya çalışılmaktadır.
Üniversitede ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim programlarında bilgi ve teknoloji üretimine ağırlıkverilerek gençlerin üretken olmaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Sosyal bilimlerde, önümüzdeki yüz yılın muhtemel sosyal problemlerini tespit ederek bu problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yapacak bilim adamları yetiştirilecektir. Yurt dışına yönelen öğretim elemanlarını ve öğrencileri ülkemizdeki çağdaş bilim ortamlarına çekerek beyin göçünü durdurmak, böylece genç bilim adamlarının arzuladığı eğitim ve araştırma ortamlarını oluşturmak, Üniversitenin ana hedefleri arasındadır.
Fatih Üniversitesi, lisansüstü programları ile bilim adamı yetiştirme konusuna büyük önem vermektedir. Tamamına yakını burslu lisansüstü eğitim öğrencilerine sağladığı eğitim ve araştırma imkânları, ülkemizde bu alandaki boşluğu dolduracak niteliktedir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE KAMPÜS
Fatih Üniversitesi, göl manzarası ve yeşiller içerisinde; şehrin gürültü ve koşuşturmasından uzak bir kampüs üniversitesi konumundadır. Öğrenciler, ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi kampüs içinde sağlayabilmektedir. Kampüs içinde kültür, sanat ve spor etkinlikleri yoğun olarak yapılıyor. Gıda ve beslenme hizmetlerinin bulunduğu muhteşem manzaralı kafeler ve mekanlar bulunuyor. Çok kültürlü bir özelliğe sahip kampüste öğrenciler, sınırsız internet keyfini yaşayabiliyorlar. Kütüphaneyi, kampüs içerisinde ve uzaktan erişimle kullanabilen öğrenciler, sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyorlar.
Fatih Üniversitesi Burs İmkanları
Fatihli öğrencilere farklı farklı çok sayıda burs verilmektedir. Öğretim ücreti diğer vakıf üniversitelerine göre tüm bu niteliklere rağmen düşük seviyede tutulmaktadır. İlk 1.000″e girerek Fatih Üniversitesi”ni tercih eden öğrenciler, yarı burslu ya da ücretli programlara yerleşseler bile tam burslu olarak kabul edilmektedir. Bu öğrencilerden öğrenim ücreti alınmadığı gibi öğrenim bursu verilmekte, barınma imkânlarından ücretsiz faydalanması sağlanmaktadır. Üniversiteyi burslu olarak kazanmış bir öğrencinin bursu kesilmemektedir. Öğrenciler, bu nedenle hiçbir çekince göstermeden, gönül rahatlığıyla burslu programları tercih edebilmektedir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi”ne kayıt yaptıran her öğrenciye dizüstü bilgisayar hediye edilmektedir.
Fatih Üniversitesi Mezunları
Kariyer Merkezi, iş dünyasının önemli aktörlerini konferanslara davet etmekte, öğrenciler iş dünyası şartlarına alıştırılmakta, iş dünyası ile yürütülen çalışmalar sonunda öğrenciler mezun olmadan işyerlerini belirleyebilmektedir. Buna örnek olarak, İstanbul”daki KOBİ”lerin insan kaynaklarının “Endüstriyel Otomasyon Merkezi”nde eğitilmesi, “Biyonanoteknoloji Laboratuarları”nın kurulması, “Genetik ve Biyomühendislik Mükemmeliyet Merkezi”nin hazırlanması, “Biyomedikal Mühendisliği” alanında bazı bakteri türlerinin teşhis edilmesi, yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalardan insan bünyesinin korunması, uluslararası robot yarışmalarında birincilikler, sosyal sorumluluk kapsamında birçok projenin gerçekleştirilmesi gösterilebilir.
Ayrıca, Fatih Üniversitesi öğrencilerini mezuniyetlerinden önce farklı sektörlerden kurumlar ve kişilerle buluşturmak, öğrencilerin kariyer planlaması ve iş portföyü oluşturma süreçlerine yön vermek amacıyla “Kariyer ve Sektör Fuarları” düzenliyor. Fuarlarda, şirketlerle öğrenciler buluşturularak etkili iletişim içinde olmaları sağlanıyor. Bu sayede öğrenciler; staj, yarı ve tam zamanlı iş olanakları konusunda da firmalar ile birebir iletişime geçebilmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmalar, Fatih üniversitesi mezunlarına iş bulma konusunda da yardımcı olmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE ULUSLARARASI PROGRAMLAR
Fatih Üniversitesi, Erasmus ve Erasmus dışı ikili protokollerle öğrencilerine 1 veya 2 dönem yurt dışında eğitim imkânı sunuyor. Fatih Üniversitesinde iki farklı öğrenci değişim programı vardır. Fatih Üniversitesi öğrencileri; Amerika”dan Çin Halk Cumhuriyeti”ne, Rusya”dan Avustralya”ya, Amerika”dan Avrupa”ya kadar geniş bir yelpazede anlaşmalı üniversitelerde öğrenim görebilmektedir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE YABANCI DİL EĞİTİMİ
Fatih Üniversitesi, birçok uluslararası üniversite ile işbirliği içerisindedir. Erasmus programları ve ikili anlaşmalar ile öğrencilerin, öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında tamamlayabilmektedirler.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE DİPLOMA GEÇERLİLİĞİ
Bologna süreci ve çıktılarını takip eden Üniversite, kredi sistemini Avrupa Kredi Transfer Sistemi”ne (ETCS ve DS) uygun hale getirmiş olup Avrupa Komisyonu tarafından diploma etiketi ile yetkilendirilmiştir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE LABORATUVAR
Üniversite bünyesinde modern cihaz ve deney setleri ile donatılmış 72 adet laboratuvar bulunmaktadır. Öğrencilerin derslerde teorik olarak aldıkları bilgilerin tamamını laboratuvarlarda uygulama imkânı bulunmaktadır. Ayrıca isteyen öğrenciler lisans eğitimleri sırasında öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarına dahil olarak akademik kariyerine öğrencilik yaşamında başlayabilmektedir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE TEKNOLOJİK ALTYAPI
“Akıllı kampüs” çalışması içinde olan Üniversitede turnikeler, bariyer geçişleri, asansörler, yemekhane ücretleri, fotokopi ve yazıcılarda öğrenci kimlik kartı kullanılmaktadır. Örnek bir kampüs hedefleyen üniversite, bu çalışması ile öğrencilerin kampüs imkanlarından en verimli şekilde yararlanmasını hedeflemektedir. Merkez kampüsünde 200mbit asıl ve 8mbit yedek bağlantı ile internete bağlantı sağlanmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE KULÜPLER
Farklı alanlarla ilgilenen kulüpler sayesinde öğrencilerin yeni fikirler üretip, sosyal hayat içinde daha aktif olmaları hedeflenmektedir. Kulüplerin ilgi alanlarındaki çeşitlilik sayesinde, öğrenciler kendi ilgi alanlarına girebilecek bir kulüp bulmakta zorluk çekmemektedir. 56 “etkin” öğrenci kulübü ile ulusal birçok başarı ve ödüller de beraberinde gelmektedir. Robot Kulübümüzün birçok Ulusal ikincilik ve üçüncülük ödülleri, Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübümüzün gerçekleştirdiği geniş katılımlı “Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı”, BİNOTEK kulübümüzün Türkiye”de gerçekleştirdiği ilk “Ulusal Biyoteknoloji Kongresi” gibi birçok büyük organizasyon, öğrencileri başarıya ulaştırıyor ve tecrübe kazandırıyor.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE TOPLUMSAL DUYARLILIK MERKEZİ
Toplumsal duyarlılık çerçevesinde öğrencilerin ve çalışanlarının gönüllü olarak katılımıyla projelerin üretildiği ve bu projelerin hayata geçirildiği bir merkezdir. Merkezin bünyesinde bugüne kadar birçok kurum ile birlikte çalışan gönüllü üyeler tarafından hazırlanmış 43 proje hayata geçirilmiştir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE AR-GE PROJELERİ YÖNETİM OFİSİ
Üniversitedeki araştırma faaliyetleri başta olmak üzere, ABD üniversiteleri ve birçok uluslararası üniversite ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Üniversitede yapılan araştırma projelerine Avrupa Birliği Çerçeve Programları, TÜBİTAK ve DPT gibi kuruluşların önemli oranda fon desteği sağlanmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE KÜTÜPHANE
Kütüphane , Üniversitenin eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek, ihtiyaç duyulan her tür ve türden bilgi ve belgeyi sağlamak, düzenlemek ve hizmete sunmak amacıyla kurulmuştur. Bilgi ve belgeler Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca uluslararası kütüphanecilik standartları çerçevesinde işlenmekte ve sunulmaktadır.
Üniversitenin öğrencileri ile personeli, kütüphanenin doğal üyesidir ve kütüphane hizmetlerinden mevcut kütüphane yönergesi kapsamında yararlanabilmektedir. Üniversite dışından gelen araştırmacılar, Kütüphane Yönetiminden izin almak şartı ile Kütüphane koleksiyonunda bulunan kaynaklardan Kütüphane içinde yararlanabilmektedir. Üniversitenin İstanbul ve Ankara yerleşkelerinde, 1 merkez kütüphane ve 2 şube kütüphanesi bulunmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE KARİYER PLANLAMA MERKEZİ
Kariyer Planlama Merkezi, öğrencilere; gerek öğrenimleri sırasında gerekse mezuniyetleri sonrasında sağlıklı sosyal ilişkiler kurmaları ve başarılı çalışmalar yapabilmeleri konusunda danışmanlık desteği sağlamayı amaçlamaktadır. Her yıl düzenli olarak yapılan Kariyer Günleri ile öğrencilerle iş çevreleri buluşturulmakta, akademik danışmanlık, yurt dışı eğitim ve iş konularında öğrencilere ve mezunlara danışmanlık hizmeti verilmektedir. Meslekî temayüllerinin belirlenmesi amacıyla öğrencilere kariyer testi uygulanmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE YURTLAR
Yurtlarda, öğrencilerin akademik ve sosyal yönlerinin gelişimini sağlamak amacıyla etüt salonları, uydu yayınıyla dünya kanallarını seyredebilme imkânı, masa tenisi ve bilardo salonu ile internet salonları bulunmakta, kablosuz internet hizmeti verilmektedir. Bunların yanında, bazı görsel etkinliklerin yapılabildiği ve özellikle yabancı dil eğitiminin geliştirilmesine katkı sağlayan cep sinema ve gösteri salonları ile fitness âletlerinin yer aldığı salonlar bulunmaktadır. 5″i kız öğrencilere ve 3″ü erkek öğrencilere tahsis edilmiş 8 yurt bulunmaktadır.2 erkek öğrenci yurdu kampüs içinde diğerleri ise kampüs civarındaki semtlerde yer almaktadır.
Yurtlarda bulunan öğrenciler, ayrıca, kampüsteki imkânlardan da faydalanabilmektedirler.Yurtlarda dinlenme salonları, kantin, çamaşırhane ve otopark bulunmaktadır. Kampüs dışındaki yurtlardan kampüse ulaşım için servis imkânı mevcuttur. Yurtlarda kalan öğrenciler için çeşitli oryantasyon programları ve memnuniyet anketleri yapılmaktadır. Öğrencilerin ders dışı vakitlerini daha iyi değerlendirebilmeleri için çeşitli geziler, sportif ve kültürel etkinlikler organize edilmektedir. Özellikle yabancı uyruklu öğrencilerin Türk kültürünü yakından tanımalarını sağlamak amacıyla kültürel geziler düzenlenmektedir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE SPOR
Kampüste bulunan kapalı voleybol ve basketbol sahaları ile açık spor tesisleri öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Fitnes ve halı saha hizmetlerinden ise ücretsiz olarak yararlanılmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Fatih Üniversitesi, nitelikli insan gücünü eğitim talebinde bulunan tüm birey ve kurumlara sunabilmek için 2004 yılında Sürekli Eğitim Merkezini faaliyete geçirmiştir. Sürekli Eğitim Merkezi, “insan odaklı eğitim” yaklaşımıyla, bireysel ve kurumsal bazda farklı programlarla hizmetinizdedir.
FATİH ÜNİVERSİTESİNDE RESTAURANT
Restoranlarda öğrenci, personel ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede yemek çeşitlerinin yanı sıra, kampüs içince çeşitli noktalarda fastfood, salad-bar ve kebap çeşitleri sunulmaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİ FAKÜLTELERİ
• Eğitim Fakültesi
• İlahiyat Fakültesi
• Fen-Edebiyat Fakültesi
• Hukuk Fakültesi
• İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
• Mühendislik Fakültesi
• Tıp Fakültesi
FATİH ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKOKULLARI
• Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
• Sağlık Yüksekokulu
• Hemşirelik Yüksekokulu
• Fatih Üniversitesi Konservatuvarı
FATİH ÜNİVERSİTESİ ADRESİ
Fatih Üniversitesi, 34500 Büyükçekmece, İstanbul
Tel: 0212 866 33 00 ÜCRETSİZ 0212 866 33 00 (Santral)
Faks: 0212 866 33 37
www.fatih.edu.tr