Rönesans ve Reform ile temelleri atılan modern düşünce sistemi gelişerek Avrupa’yı ve dünyayı etkilemiştir. Bu düşünce sistemine 17. yüzyılda Akıl Çağı, 18. yüzyılda Aydınlanma Çağı adı verilmiştir. Yani aydınlanma felsefesinin 18. yüzyılda doğup benimsenmeye başladığı döneme Aydınlanma Çağı denir. Tekrar belirtmek gerekirse; 18. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan ve her konuda akla öncelik tanıyan düşünce sistemine Aydınlanma, bu düşünce sisteminin etkisiyle bilim ve felsefede büyük gelişmelerin olduğu bu yeni döneme Aydınlanma Çağı denmiştir. Aydınlanma Çağı’nda “aklın kullanılması ile doğru bilgiye ulaşılabileceği” fikri temel alınmıştır.
18. yüzyılda; akıl, deney ve gözlem yöntemi ortaya çıkmıştır. Aklın ön plana çıktığı bu dönemde aydınlanmacı düşünürler akılla kavranamayan, deney ve gözlem ile ispatlanmayan bilgileri kabul etmediler. Bazıları ise materyalizm düşüncesini benimsediler.
Felsefe alanındaki gelişmeler siyasi alanı da etkileyerek mutlakiyet yönetimlerinin yıkılmasına neden olmuştur. Halkında yönetime katıldığı meşrutiyet yönetimi yayılmaya başlarken demokrasi kavramı yerleşmeye başlamıştır. Reformun etkisiyle din ve vicdan özgürlüğünü ön plana çıkaran laiklik kavramı gelişmiştir. Yaşanan tüm bu gelişmeler ABD’nin kuruluşu ve Fransız İhtilalında etkili olmuştur.
Bilim ve düşünce alanındaki gelişmeler teknolojiyi de yakından etkileyerek sanayi inkılabına zemin hazırlamıştır. Sanayi inkılabı ile birlikte işçi haklarını ekonomik şartları içeren kapitalizm, sosyalizm, liberalizm, komünizm gibi akımlar ortaya çıkmıştır.
Bu dönemin önemli bilim insanları;
– Newton (Nivton); fizik ve matematik alanında çalıştı.
– Copernik (Kopernik); Evrende Güneş merkezli bir sistem olduğunu ve Dünya’nın Güneş çevresinde döndüğünü kanıtladı.
– Galileo; Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatladı.
– Descartes (Dekart); analitik geometriyi geliştirdi.
– Jean Jacgues Rousseau (Jan Jak Russo); toplumsal alanda önemli eserler verdi.
– Mozart, Bach (Bah) gibi besteciler müzik alanında önemli başarılar elde etti.
Aydınlanma Çağı’nın Sonuçları
– Bilim, sanat, edebiyat, siyaset ve sosyal alanlarda önemli eserler verildi.
– Bilimsel ve teknolojik gelişmeler Sanayi İnkılabının temellerini oluşturdu.
– Siyasi ve sosyal gelişmeler ABD’nin kurulmasında ve Fransız İhtilali’nin çıkmasında etkili oldu.
– Avrupa’da akılcı düşünce sistemi gelişmiştir