İnşaat Teknolojisi Bölümü, meslek liselerinde inşaat bölümünü bitirerek üniversitenin meslek yüksekokulu bölümüne sınavsız girilebilen yada diğer liselerde okuyan öğrencilerin üniversite sınavına girerek önceden belirlenen taban puanı geçmeleri ve tercihlerini hatasız yapmaları ile kazanılan bir önlisans bölümdür. Diğer bir ifade ile İnşaat Teknolojisi; Baraj, köprü, havaalanı, yol ve konut yapımında inşaat sektöründe görev alabilecek tecrübeli inşaat teknikerleri yetiştirmeyi hedefleyen bir önlisans programıdır. Öğrenciler bölümün eğitimini görürken aynı zamanda toplamda 40 iş günü olmak üzere çeşitli kurum veya firmalarda staj görmektedir.
İnşaat Teknolojisi bölümü birçok devlet üniversitesi ile bazı ücretli üniversitelerde okutulmaktadır. Bölümün amacı inşaat sektöründe çalışacak teknikerler yetiştirmektir. İş imkanları bakımından zengin olduğu düşünülebilir. Mezunlar devlet kurumlarına biraz zor atansa da özelde iş bulması daha kolaydır.
İnşaat Teknolojisi programı, her türlü yapıya ait projelerin hazırlanmasından maliyet hesaplarının yapılmasına ve inşaat yapım sürecinin denetlenmesine kadar tüm aşamalarda görev alabilecek; şantiye ve inşaat mühendislerinin hazırladığı plan ve projelerin uygulanmasını sağlayabilen, inşaat yapı kavramlarına, kurallarına ve uygulamalarına hakim teknikerler yetiştirmeyi amaçlıyor. İnşaat Teknolojisi programından mezun olanlar İnşaat Teknikeri unvanı alırlar.
İnşaat Teknolojisi Teknikeri; bina ve inşaatlarda mühendis ve mimarların yönetimi altında inşaat onarım işlerinin ve yapıların proje ve şartnamelere uygun olarak yapılması işlemlerini yürüten kişidir.
İnşaat Teknolojisi Teknikeri Görevleri
Yapılacak yapıda mühendislerin ve mimarların yönergelerini uygulamak için;
▪ İnşaat projesine göre gereken en uygun nitelikte ve miktarda malzemeyi hazırlar,
▪ Metraj ve keşif işlerini yapar,
▪ Yapılacak işe göre inşaatta çalışacak uygun nitelikte ve sayıda işçiyi sağlar,
▪ İnşaat çalışmalarını kontrol eder ve gelişmeler hakkında mühendise bilgi verir.
İnşaat Teknolojisi Teknikerinin kullanacağı araç, gereç ve ekipman
İnşaat ile ilgili çeşitli tablo ve çizelgeler, metre, açıölçer, iş programı, hesap makinesi, nivo, mira, jalon, bilgisayar vb. malzemeler kullanılmaktadır.
İnşaat teknolojisi teknikeri olmak isteyenlerin,
▪ Matematiğe ve geometriye ilgili ve bu alanda başarılı,
▪ Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneği yüksek,
▪ Başkaları ile işbirliği yapabilen,
▪ Bedence güçlü kimseler olmaları gerekir.
İnşaat Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi ve İçeriği
Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresi ön lisans düzeyinde iki yıldır. Eğitim süresince; mesleğin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir.
İnşaat Teknolojisi Bölümü İş İmkanları
Bölüm mezunlarına ‘’İnşaat Teknikeri’’ unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları çeşitli inşaat faaliyetlerinin sürdürüldüğü her tülü devlet kurumunda veya özel sektöre bağlı işletmelerde görev alabilmektedir. Devlet kurumlarında görev almak için mezunların KPSS’ye girip yeterli puanı alması gerekmektedir.
▪ Karayolları Genel Müdürlüğü
▪ Devlet Su İşleri
▪ İl Özel İdareleri
▪ Belediye Başkanlıkları
▪ Yapı İşleri Dairesi olan kurum/kuruluşlar,
▪ Mühendislik büroları
▪ Mimarlık büroları
▪ Müteahhitlik firmaları ve şantiyeler
▪ Yapı Denetim Firmaları
▪ Bilgisayar ile çizim ve tasarım yapılan işletmeler
▪ Yapı malzeme laboratuvarları
İnşaat Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar?
Bölümü başarı ile bitirip herhangi bir kamu kurumunda veya özel sektör işletmesinde işe başlamış meslek elemanları aşağıdaki görevleri yerine getirmektedir;
▪ Yapıya ilişkin metraj ve keşif işlemlerini yaparlar.
▪ Hakediş düzenlemeleri yaparlar.
▪ Şantiye iş planlarının hazırlarlar.
▪ İnşaatı yapılacak olan yapının güvenilir ve sağlam olması için gerekli incelemeleri yaparlar.
▪ Yapılacak yapıda mühendislerin ve mimarların yönergelerini uygulamak için;
▪ İnşaat projesine göre gereken en uygun nitelikte ve miktarda malzemeyi hazırlar,
▪ Metraj ve keşif işlerini yapar,
▪ Yapılacak işe göre inşaatta çalışacak uygun nitelikte ve sayıda işçiyi sağlar,
▪ İnşaat çalışmalarını kontrol eder ve gelişmeler hakkında mühendise bilgi verir.
İnşaat Teknolojisi Bölümü Atamaları
Her iki yılda bir yapılan önlisans KPSS’de 87 puan veya daha yüksek puan alanlar çeşitli kamu kurumlarına memur ve tekniker sıfatı ile atanabilmektedir. Her atamada bölüme kontenjan verilmediğini de bilmek gerekiyor.
İnşaat Teknolojisi Dikey Geçiş Bölümleri
İnşaat Teknolojisi mezunlarının dikey geçiş yapma hakkına sahip olduğu iki lisans programı vardır. Bu programlar; İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık’tır.