Avusturya ile 1783 yılında anlaşan Rusya, Kırım’ı işgal ederek topraklarına kattığını dünyaya duyurmuştur. Osmanlı Devleti durumu kabullenmeyerek Rusya ile savaşı göze almıştır. Bu arada 1. Abdülhamit’in ölümü üzerine 3. Selim tahta çıkmıştır. Onun tahta çıktığı dönemde Osmanlı Devleti Avusturya ve Rusya ile savaş halindeydi. III. Selim Osmanlı’nın aleyhine dönen dünya güç dengesi içerisinde devleti siyasi olarak ayakta tutmaya çalışmış ve devleti bu durumdan kurtarmak amacıyla ıslahatlar yapmaya çalışmıştır.
Osmanlı Devleti Rusya’yı Kırım ve Kafkasya’dan çıkarmak amacıyla 1787 yılında savaşa başlamıştır. Bu savaş döneminde Rusya Avusturya ile anlaşmıştır. Osmanlı ise Prusya ve İsveç ile ittifak yapmak istemiş ama gerçekleşmeyen ittifak sonucu Osmanlı iki cephede savaşmak zorunda kalmıştır.
Fransız İhtilalinin sonuçlarından etkilenen ve ülkesinde isyanlardan dolayı sıkıntı yaşayan Avusturya barış isteyerek savaştan çekildi ve 1791 Ziştovi Antlaşması yapıldı. Yapılan anlaşmaya göre Avusturya savaş öncesi sınırlarına çekildi.
Ziştovi Antlaşması Önemi
Bu antlaşmadan sonra Osmanlı ile Avusturya arasında bir daha savaş yaşanmadı.
Avusturya savaştan çekilince yalnız kalan Rusya ile Osmanlı arasında 1792 yılında Yaş Antlaşması imzalanmıştır. Yapılan antlaşmaya göre Osmanlı, Kırım’ın Ruslara ait olduğunu kabul etmiştir.
Yaş Antlaşması Önemi
Osmanlı Devleti Kırım’ı tamamen kaybetmiştir. Ruslar Kırım’ı alarak Karadeniz’e ulaşmış ve Boğazların güvenliğini tehdit etmeye başlamıştır.
Uzun süren savaşlardan sonra rahatlayan Osmanlı Devleti barış ortamını fırsat bilerek içerideki sorunlara yönelme imkanı elde etmiştir.