Enderun Mektebi, 1363 yılında I.Murad zamanında kurulup, Fatih döneminde tam olarak sistemi oturan, zamanla çeşitli değişikliklere uğramakla beraber Osmanlı Devleti’nin son zamanlarına kadar varlığını sürdüren bir saray okuludur.
Enderun Mektebi: I. Murat zamanında açılan, Fatih döneminde tam olarak sistemi oturan bu kurumda devşirme kanunu ile alınan çocuklar yetiştirilerek devlet kademelerinde görev alırlardı. Bu kurumdaki temel amaç iyi bir Müslüman, yetenekli ve güvenilir devlet memuru yetiştirmekti.
Enderun saray içindeki medreseydi. Devşirme olarak seçilen çocuklar Edirne Sarayı, Galata Sarayı ve İbrahim Paşa Sarayı’nda eğitim görürlerdi. Buralarda eğitimlerini tamamlayanlar Topkapı Sarayı’ndaki Enderun bölümüne gelirlerdi. Buradaki çocuklar pozitif bilimlerin yanı sıra sportif ve sanat alanlarında bir dalda başarılı bir şekilde yetiştirilirdi. Buradan yetişen birçok öğrenci devlet kademelerinde görevlendirilirdi. Başarılı olanlar sadrazamlığa kadar yükselirdi. Enderun Mektebi İkinci Meşrutiyet’ten sonraki bir süreç olan 1 Temmuz 1909’da kapatıldı.
Enderın Mektebi;
– Enderun mektebine önce devşirme çocukları alınırken sonradan müslüman çocuklar da alınmıştır.
– Devşirilen çocuklar Türk ailelerinin yanına gönderilir, Türkçeyi, Türk geleneklerini ve islamı öğrenirdi, daha sonra acemi ocağında askeri eğitim görürdü, bu eğitimde başarılı olanlar enderun’a alınırdı.
– Enderun’un kuruluş amacı, yönetici, komutan, usta, sanatkar, ve devlet memuru yetiştirmekti.
– Öğrenciler askeri ve idari konularda uygulama yapardı.
– Enderun’dan iyi yetişenler sadrazam, vezir, yüksek rütbeli asker, hattat, şair, müzisyen, mimar olurdu.