Akışkan, bulundukları kapların biçimini alan gaz ve sıvılardır. Diğer bir ifade ile küçük bir kuvvetin etkisiyle büyük şekil değişikliklerine uğrayan akıcı cisimlere «akışkan» denir. Yani akabilen her şey bir akışkandır. İçtiğimiz su, soluduğumuz hava birer akışkan örnekleridir. Esasen, tüm sıvılar ve gazlar akışkandır.
Akışkanların molekülleri sürekli hareket halindedir. Küçücük bir dış etkiyle kolayca biçim değiştirirler. En önemli ortak özellikleri sıkıştınlabilmeleridir. Sıkışma, sıvılarda daha az, gazlarda ise daha fazladır. Özellikle gazlarda sıkışma sonucu hacim küçülmesi olur. Özellikleri, akışkanlarla ilgili bilim kollarının oluşmasını sağlamıştır.
Akışkanların Farklı Özellikleri
Her bir akışkan, kompozisyon ve spesifik özellikler bakımından diğerlerinden farklı olsa da, her akışkanın paylaştığı bazı özellikler vardır.
Bu özellikler aşağıdaki gibi geniş bir şekilde kategorize edilebilir:
– Hız ve ivme gibi kinematik özellikler.
– Yoğunluk, sıcaklık, iç enerji, basınç, özgül hacim ve özgül ağırlık gibi akışkanların termodinamik özellikleri.
– Görünüm, renk ve koku gibi akışkanların fiziksel özellikleri.
Akışkanların bazı temel özellikleri;
Yoğunluk
Bir akışkanın yoğunluğu, birim hacim başına kütlesidir. Bu ikisi arasındaki orandır. Akışkanların yoğunluk birimi kg / m3’dür.
Yoğunluğu elde etmek için formül: Kütle / Hacim dir.
Yoğunluk, basınç, sıcaklık ve kimyasal kombinasyonu gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
Sıcaklık
Sıcaklık veya soğukluk akışkanın fiziksel halini belirler. Sıcaklık, Kelvin, Celsius veya Fahrenheit cinsinden ölçülür. Kelvin, maddenin özelliklerinden bağımsızlığı nedeniyle kullanılan en yaygın olanıdır.
Basınç
Bir akışkanın basıncı, birim alan başına uygulanan kuvvettir. Akışkanların basınç birimi N / m2’dir.
Özgül hacim
Akışkanlar mekaniğinde, özgül hacim yoğunluğun karşılığıdır. Birim kütle başına bir akışkanın kapladığı hacim olarak ifade edilebilir. Belirli hacim ‘v’ harfi ile gösterilir ve Hacim / Kütle hesaplanarak türetilebilir. Birimi m3 / kg’dır.