II. Mehmed yada diğer bilinen ismiyle Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432 yılında Edirne’de dünyaya gelmiş Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı’dır. İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451’den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hükümdarlık yapmıştır. İşte Fatih Sultan Mehmet dönemi gelişmeleri.
İstanbul’un Fethi 1453: Osmanlı Devleti yapılan hazırlıklardan sonra 6 Nisan 1453’te İstanbul şehrini kuşatmıştır. Kuşatma 53 gün sürmüş ve 29 Mayıs 1453 yılında İstanbul fethedilmiştir.
Sırbistan Sefferi 1454: Sırbistan üzerine dört sefer düzenlenerek Belgrad hariç tüm ülke alınmıştır.
Amasra’nın Alınması 1459: Cenevizlilerin elindeki Amasra’nın alınmasıyla Karadeniz ticareti için önemli bir bölge alınmış oldu.
Mora’nın Alınması 1460: Rumların çoğunlukta olduğu bölgenin alınmasıyla Bizans’ın yeniden kurulma ümitlerine darbe vurulurken, Akdeniz hakimiyeti için önemli bir adım atılmıştır.
Sinop ve Trabzon’un Alınması 1461: Candaroğullarından Sinop alındı. Vergisini ödemeyen ve Akkoyunlular ile Osmanlı’ya karşı ittifak yapan Trabzon Rum İmparatorluğu alındı. Bu fetihler sonrasında Anadolu’nun Karadeniz kıyıları Osmanlıların eline geçti. Trabzon’un alınmasıyla Bizans’ın yeniden kurulma ümidi tamamen sona ermiştir.
Eflak 1462, Bosna Hersek 1463 Seferleri: Bu iki bölgenin Osmanlı egemenliğine girmesiyle Balkanlarda Osmanlı hakimiyeti pekişmiştir.
Karamanoğulları Seferi 1466: Karamanoğulları Osmanlı’ya karşı Akkoyunlu, Memlûk ve Venedikliler ile ittifak arayışları içerisindeydi. Bu ittifaklara engel olmak ve Anadolu siyasi birliğini sağlamak amacıyla sefere çıkılmş ve beyliğin bazı toprakları alınmıştır.
Otlukbeli Savaşı 1471: Akkoyunlu Devleti ile Osmanlılar arasında gerçekleşmiştir. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın Anadolu topraklarında hak iddia etmesi üzerine yapılan savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır. Savaş sonunda Akkoyunlu Devleti yıkılırken Doğu Anadolu’nun büyük bölümü Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Kırım’ın Fethi 1475: İpek yolu güzergahında olan Kırım’daki limanlar önemli ticaret merkezleri idi. Kırım Hanı ile anlaşan Fatih Sultan Mehmet onun ölümünden sonra oğullarının Osmanlı aleyhine çalışması üzerine Kırım’ı 1475 yılında Gedik Ahmet Paşa komutasındaki bir donanma ile topraklarına katmıştır. Kırım’ın alınmasıyla Karadeniz ticaretinin neredeyse tamamı Osmanlıların eline geçerken Karadeniz Türk Gölü haline gelmiştir.
Venedik ile Mücadele 1479: Osmanlı Devleti’nin denizlerde güçlenerek Karadeniz ve Akdeniz’de belli yerleri alması bu bölgedeki deniz ticaretini elinde tutan Venediklileri rahatsız etmişti. Yaklaşık 16 yıl süren savaşlar sonunda Gökçeada, Taşoz, Limmi, Midilli gibi Ege adaları Venediklilerden alındı. Eğriboz ve İşkodra adalarının alınmasıyla zor durumda kalan Venedik barış istedi. Yapılan anlaşmaya göre Venedik savaş tazminatı ödeyecek, alınan bazı yerler karşılıklı olarak paylaşılacak, Venedikliler İstanbul’da balyos adı verilen elçi bulundurabilecek ve Venedikli tüccarlar bazı ticari haklardan yararlanabileceklerdi.
Bu anlaşma ile Osmanlı Devleti ticari anlamda ilk ayrıcalıkları Venediklilere vermiştir. Ticari hareketliliği sağlamak ve Venedik’i Haçlı birliğinden ayırabilmek amacıyla verilmiştir.
1479 yılında Arnavutluk ve bazı Yunan Adaları alındı. Ege Denizindeki hakimiyeti büyük oranda eline geçiren Osmanlı donanması Akdeniz’e açılarak Napoli Krallığının elindeki Kefalonya ve Ayamevra’yı almıştır.
İtalya Seferi 1480: Fatih, Gedik Ahmet Paşa komutasındaki donanmayı göndererek İtalya’nın Otranto Limanı ve çevresinin Napoli Krallığından alınmasını sağlamıştır. Fatih’in ölümü üzerine Osmanlı donanması geri dönmüş ve bölge tekrar Napoli Krallığının egemenliğine girmiştir.