IV. Haçlı Seferi 1201 ile 1204 tarihleri arasında yapılmıştır. Eyyubilerin, Haçlılara ait bazı kontlukları alması ve Papa’nın kışkırtmaları üzerine Avrupa’da yeni bir Haçlı Seferi hazırlıkları başlamıştır. Hazırlıklarını tamamlayan Haçlılar Venedik’ten deniz yoluyla Suriye’ye oradan da Kudüs’e ulaşacaklardı. Bu esnada Bizans’ta taht kavgası mücadelesinde bulunan Aleksios Haçlılardan yardım istemiştir. Aleksios, Haçlılara kendisine yapılan yardım karşısında bazı vaatlerde bulunmuştur.
İstanbul’a gelen Haçlılar Aleksios’a yardım etmişlerdir. Kutsal yerleri almak amacıyla yola çıkan Haçlılar, Aleksios’un vaatlerini yerine getirmemesi ve İstanbul’un zenginliği karşısında Kudüs’e gitmekten vazgeçip 13 Nisan 1204 tarihinde İstanbul’u yağmalamışlar ve bölgede Latin Krallığı kurmuşlardır. Bu Latin Krallığı 60 yıla yakın hakimiyetini sürdürmüştür. Bizans’tan kaçan hanedan üyeleri İznik ve Trabzon Rum Devletlerini kurmuşlardır. İznik Rum Devleti bir müddet sonra İstanbul’daki Latin Krallığına son vererek şehri geri almıştır.
4. Haçlı Seferinin Önemi
IV. Haçlı Seferi’nin İstanbul üzerine düzenlenmesi Haçlı Seferlerinin amacından saptığını göstermektedir. Katolik mezhebine mensup Hristiyanların İstanbul’u işgal etmesi ve halka baskı yapmaları Katoliklerle Ortodokslar arasındaki düşmanlığın artmasına neden olmuştur.