Haçlı Seferlerinin temel nedeni Hristiyanların kutsal saydıkları Kudüs ve çevresini Müslümanlardan almak olan bu seferlerde Avrupalı askerler elbiselerinde haç sembolü kullandıkları için Haçlı Seferleri olarak isimlendirilmiştir.
I. Haçlı Seferi 1096 ile 1099 yılları arasında yapılmıştır. Yüz bin kişiden oluşan düzensiz Haçlı birlikleri Anadolu’ya girmişlerdir. Bu ilk birlikleri Türkiye Selçukluları etkisiz hale getirmiştir. Kısa bir süre sonra yaklaşık altı yüz bin kişilik ordu ile Anadolu’ya giren Haçlı ordusunu Türkiye Selçuklu Hükümdarı I. Kılıç Arslan karşılamıştır. Kalabalık Haçlı ordusu karşısında vur kaç taktiği ile savaşan I. Kılıç Arslan Haçlılara büyük kayıplar verdirmiştir. Haçlı ordusu Kudüs’e ulaştığında sayısı elli bine kadar düşmüştür.
Haçlılar, İznik başta olmak üzere Anadolu’da aldıkları yerleri anlaşma gereği Bizans’a bırakarak Kudüs’e yöneldiler ve Fatimilerin elinde olan Kudüs’ü alarak amaçlarına ulaştılar. Kudüs’te Latin Krallığı kuran Haçlılar Antakya, Urfa, Trablusşam gibi şehirlerde de derebeylik rejimine ait olan kontluk yönetimleri kurdular.
Birinci Haçlı Seferi’nin önemi; amacına ulaşan tek Haçlı seferidir.