Türkiye Selçuklu Devleti’nin ordu teşkilatı birkaç farklılık dışında Büyük Selçuklu Devleti ordu teşkilatı ile aynı idi. Türkiye Selçuklu ordusu şu bölümlerden oluşmaktaydı;
• Hassa Askerleri, Hükümdarın sürekli yanında bulunan bu askerler üç ayda bir maaş alırlardı. Atlı ve yaya askerlerden oluşmaktaydı.
• İkta askerleri, Türklerden oluşan bu askerler geçimlerini ikta topraklarının gelirlerinden sağlayan atlı birliklerdi.
• Türkmenler, devletin uc adı verilen sınır bölgelerinde yaşayan unsurlardı.
• Yardımcı kuvvetler, İhtiyaç duyulduğu zaman bağlı devlet ve beyliklerden gelen birliklerdi. Türkiye Selçuklu Devleti’nde önceki Türk devletlerinden farklı olarak deniz kuvveti olan donanma kurulmuş ve denizlerde fetih hareketleri gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Selçukluları ordusunun silahları; ok, yay, kılıç, kargı, topuz, zırh, gülle, mancınık ve kalkandı. Savaş zamanında ordu merkez, sağ ve sol olmak üzere üç kola ayrılırdı. Ayrıca ordunun önünde öncü kuvvetler bulunurdu. Türkiye Selçukluları, hem ticareti geliştirmek hem de denizlerde hâkimiyeti sağlamak için Sinop ve Alâiye (Alanya) gibi liman şehirlerinde tersaneler kurdu. Türkiye’de denizciliğin başlamasına öncü oldu. Türkiye Selçuklularında donanma komutanlarına Reisü’l bahr veya Melikü’s sevahil adı verilirdi.