Türkiye Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devletini örnek almışlardır. Onlardan farklı olarak merkezi otoriteyi güçlü tutmaya çalışmışlardır. Ülke hanedanın ortak malı sayılmış, çoğu zaman hükümdar ölmeden önce ülkeyi erkek çocukları arasında paylaştırmıştır. Şehzadeler devlet tecrübesi kazanmaları amacıyla atabeyler ile birlikte yönetici olarak illere gönderilmişlerdir. Hükümdarların görevleri sosyal devlet anlayışı içerisinde ülkeyi adaletle yönetmek, halkın huzurunu sağlamak orduya komuta etmek ve fetih hareketlerinde bulunmaktı. Hükümdarlık sembolleri diğer Türk devletlerinde olduğu gibi hutbe okutmak, para bastırmak vb. idi.
Devlet işleri Büyük Selçuklu Devletinde olduğu gibi divanlarda görüşülür ve yürütülürdü. Bu divanların en büyüğü devletin tüm işlerinin görüşüldüğü ve vezirin başkanlık ettiği Büyük Divan’dır.
Bu divana bağlı olarak çalışan divanlar;
1. Mali işlerden sorumlu Divan-ı İstifa
2. Askeri işlerden sorumlu Divan-ı Arz
3. İdari iş ve teftişten sorumlu Divan-ı İşraf
4. Yazışmalardan sorumlu Divan-ı İnşa’dır.
Türkiye Selçuklu Devleti’nde ülke eyaletlere ayrılmıştı. Eyaletlerin yönetiminden emir adı verilen askeri valiler sorumluydu. Şehzadeler ise melik unvanı ile önemli eyaletlerde idarecilik yaparlardı. Eyaletlerde güvenlik işlerine subaşılar, belediye işlerine muhtesipler, adalet işlerine ise kadılar bakardı.
Türkiye Selçuklu paralarının üzerinde hükümdarlarının resimleri bulunurdu. İlk bakır para I. Mesut, ilk altın para ise II. Kılıç Arslan döneminde bastırılmıştır.