II. Kılıç Arslan Türkiye Selçuklu Devleti’nin sultanıdır. Babası I. Rükneddin Mesud’un 1155’te vefat etmesi üzerine tahta çıkmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti tarihinde ilk kez altın sikke basımı onun hükümdarlığındadır. II. Kılıç Arslan’ın ilk yılları taht kavgaları ile geçmiştir. Taht kavgalarını sonlandırdıktan sonra Anadolu’da birliği sağlamak amacıyla Türk beylikleri üzerine seferler düzenleyerek bazı bölgeleri ele geçirmiştir.
1176 Miryokefalon Savaşı
Haçlı seferlerinin olumsuz etkisinden kurtulmak isteyen Türkiye Selçukluları Batı yönündeki fetih hareketlerine yeniden başladılar. Bunun üzerine Bizans, Türkleri durdurmak ve Anadolu’dan atmak amacıyla harekete geçmiştir. Bizans ve Türkiye Selçuklu ordusu Göller yöresinde bulunan Miryokefalon vadisinde karşı karşıya gelmişlerdir. Bizans ordusu II. Kılıç Arslan tarafından ağır bir yenilgiye uğratılmıştır. Savaş sonunda Eskişehir ve Kütahya alınmış ve Haçlı seferleri ile elden çıkan üstünlük yeniden Türklere geçmiştin
Miryokefalon Savaşının sonuçları;
1. Anadolu’nun Türk yurdu olduğu kesinleşmiştir.
2. Türklerin Batı’ya ilerleyişi hızlanmıştır.
3. Batı Anadolu’da Türk nüfusu artmaya başlamıştır.
4. Bizans savunmaya geçmiştir.
II. Kılıç Arslan bu savaştan sonra Türk töresi olan Ülke hanedanın ortak malıdır anlayışına uygun olarak devleti on bir oğlu arasında paylaştırmıştır. Daha sonra oğulları arasında taht mücadelesi başlamış ve devlet güç kaybına uğramıştır. Bu karışıklıklar içerisinde II. Kılıç Arslan 1192 yılında öldü. Onun döneminde Anadolu Türk birliği büyük oranda sağlanmıştır. Türkistan’dan gelen boylar Anadolu’ya yerleştirilmiştir.