I. Rükneddin Mesud ya da I. Mesut en uzun süre hüküm sürmüş Türkiye Selçuklu Sultanı’dır. Sultan Mesut, 40 yıla yakın süren saltanat süresinde izlediği sabırlı ve dikkatli siyaset yöntemi ile Selçuklu Devleti’ni yok olmaktan kurtardı. Anadolu’ya hâkim olmayı başardı.
I. Kılıç Arslan’ın ölümünden sonra Türkiye Selçuklu Devleti bir süre fetret dönemi yaşamıştır. Sultan Mesut 1116 yılında Danişmentlilerin yardımıyla tahta çıkmıştır. Anadolu’da yeniden düzen sağlamaya çalışan I. Mesut Bizans İmparatoru Manuel Komnenas ile yaptığı savaştan zaferle ayrılmıştır.
I. Mesut devleti toparlama sürecinde iken II. Haçlı seferi düzenlenmiş ve Haçlılar Anadolu’ya girmişlerdir. Haçlıları Eskişehir yakınlarında yenilgiye uğratan I. Mesut bu başarısından dolayı Türk-İslam dünyasından büyük takdir kazanmıştır. Danişmentliler ile mücadele ederek onlardan bazı bölgeleri almıştır. 1155 yılında Konya’da vefat etmiştir. Döneminde ilk bakır para bastırılmıştır. Bu dönemde batılı kaynaklarda Anadolu Türk yurdu anlamında Türkeli, Türkiye olarak geçmeye başlamıştır.
1.Mesut dönemi maddeler halinde
– Sultan I. Kılıç Arslan’ın vefatı sonra Anadolu Selçuklu tahtına Şahin Şah geçti.
– Sultan Mesut, kayınpederi Danişment Emir Gazi’nin deteğiyle Anadolu Selçuklu Devleti’nin başına geçti. (1116).
– Danişment Emir Gazi yaşadığı sürece onun üstünlüğünü kabul etti.
– Emir Gazi’nin ölümüyle Danişmentlilerin taht mücadelelerinden faydalanarak Ankara, Çankırı, Kastamonu ve Elbistan’ı aldı. Böylece Anadolu Selçukluları tekrar Anadolu’nun en güçlü devleti oldu.
– Bizans imparatorunu Konya’da mağlup etti.
– Sultan Mesut, II. Haçlı ordusunu Eskişehir (Dorileon Savaşı) yakınlarında yenerek büyük ün kazandı.
– Danişmentlilerden Sivas’ı ve Malatya’yı aldı.
– I. Mesut en uzun süre tahtta kalan Anadolu Selçuklu sultanıdır.
– Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk parasını bastırdı. (bakır para)
– Çukurova’daki bazı şehirleri de ele geçirerek Ermenileri itaat altına alan Sultan Mesut 1155 yılında Konya’da öldü.