Talas savaşı, 751 yılında Müslümanlar (Abbâsîler) ve müttefiki olan Karluk Türkleri arasında yapıalan savaştır. Savaş sonucunda Çinliler ağır bir mağlûbiyete uğradı.
Talas Savaşı Nedenleri
II. Kök Türk Devletinin yıkılmasından sonra Orta Asya’da otorite boşluğu meydana geldi. Çinlilerin ve Müslüman Arapların bölgedeki otorite boşluğunu doldurmak ve İpek yoluna hakim olmak istemeleridir.
751 yılında Çinliler ile Müslüman Araplar Talas bölgesinde karşı karşıya gelmişlerdir. Gerçekleşen bu savaşta Karluk Türkleri, Müslüman Arapları destekleyerek Çinlilerin savaşı kaybetmelerinde önemli rol oynamışlardır. Türklerin, Arapları desteklemesinde Orta Asya tarihi boyunca sürekli mücadele halinde oldukları Çinlilerin Orta Asya’ya hakim olmalarını istememeleri etkili olmuştur.
Talas savaşının sonuçları
1. Orta Asya’ya yönelen Çin tehlikesi engellenmiştir.
2. Türkler ile Müslüman Araplar arasında ticari ilişkiler artmıştır. Buna bağlı olarak Türkler İslam dünyasını daha yakından tanımaya başlamıştır.
3. Türkler arasında İslamiyet yayılmaya başlamıştır.
4. Türk – İslam tarihinin başlangıcı olmuştur.
5. Dünya tarihi bakımından en önemli sonucu Çinli esirlerden öğrenilen teknik sayesinde ilk defa Çin dışında kağıt üretiminin gerçekleştirilmesidir. Bu olay bölgede kalmayarak Haçlı Seferleri ile Avrupa’ya geçmiştir. Kağıt ile birlikte matbaa, barut, pusula, mürekkep gibi buluşlar dünyaya yayılarak daha sonra yaşanacak bir çok olaya zemin hazırlamıştır.