İslam dininin eğitim ve bilime verdiği önem gerek ayetlerde ve gerekse Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (sav)’in hadis ve sünnetlerinde net bir şekilde belirtilmiştir.
“De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Şüphesiz, temiz akıl sahipleri öğüt alıp düşünürler.” Zümer Suresi 9. Ayet,
“Ya alim, ya öğrenci, ya dinleyici veya bunları seven olun. Yoksa helak olursunuz.” Hadisi Şerif.
İslami Bilimler, Kuranı Kerimin ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalardır. İslami Bilimler şunlardır;
• Tefsir: Ayetleri açıklayan ve yorumlayan bilimdir. Müfessir adı verilen kişiler bu bilimle uğraşmaktadır. Ünlü müfessirler Tabari, İbn-i Mesud’dur.
• Hadis: Hz. Muhammed’in sözlerine hadis denilmektedir. Bu sözleri araştıran bilimde hadis bilimidir. Ayetlerden sonra İslamiyet’in kuralları ile ilgili ikinci kaynaktır. Muhaddis adı verilen önemli hadis bilimcileri Müslim, Buhari, Tirmizi ve Ebu Davut’tur.
• Fıkıh: İslam hukuku olarak bilinmektedir. Bu alanda çalışma yapanlara fakih verdikleri hükümlere fetva denilmektedir. Ebu Hanife, İmam Şafi, İmam Malik ve İmam Ahmet Bin Hambel en önemlileridir.
• Kelam: Allahın birliği, sıfatları, peygamberleri vb. konuları açıklayan ve akıl yoluyla anlatmaya ispat etmeye çalışan bilimdir. İmam Maturidi ve İmam Eş’ari önemli kelamcılardır.
• Tasavvuf: Allah’ı tanıyarak ona kalp ve düşünce yolu ile yaklaşmayı temel alan ilimdir.