1. Emeviler dönemindeki Arap milliyetçiliği politikasını terk ederek hoşgörülü bir politika izlemişlerdir. İzlenen bu politika sayesinde başta Türkler olmak üzere diğer milletler arasında İslamiyet’in yayılışı hızlanmıştır. Mevali uygulaması ortadan kalkmıştır.
2. Bilimsel ve kültürel faaliyetlere önem verilmiş, Yunan ve Helen dönemi eserleri tercüme edilerek medreselerde ders olarak okutulmuştur.
3. Beytü’l Hikme adı verilen ilim merkezi Harun Reşid döneminde açılmıştır. Üniversite düzeyinde olan bu eğitim kurumunda dini ve pozitif bilimler okutulmaktaydı.
4. Mutezile adı verilen fikir akımı gelişmiştir. Bu akıma göre yaşanılan sorunları ve dini konularda ortaya çıkan uyuşmazlıkları akıl yoluyla açıklamak gereklidir.
5. Abbasiler döneminde İran kültüründen etkilenerek yönetim alanında vezirlik makamı oluşturulmuştur,
6. Talas Savaşı sonrasında kağıt üretimi geliştirilerek, Abbasi sınırları içerisinde kağıt üretimi yapılmıştır.
Abbasi Devleti, 750- 1258 yılları arasında Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (sav)’in amcası Abbas’ın soyundan gelen Ebu’l Abbas Abdullah tarafından Emeviler yıkılarak kurulan devlettir. Devletin başkenti Ebu’l Abbas Abdullah tarafından kurulan Bağdat şehri idi. Abbasilerin en parlak dönemi Halife Harun Reşid ve oğullarının dönemidir.