1. Emeviler, Arap olmayan Müslümanları Mevali olarak yani ikinci sınıf vatandaş olarak görmüşlerdir. Emeviler döneminde aşırı bir Arap milliyetçiliği politikası izlenmiştir. Bu politikaya tepki olarak Emevi soyundan olmayan Müslümanlar arasında Şuubiye hareketi gelişmiştir. Bu hareketin özünde Arapların üstün olmadığını tüm Müslümanların eşit olduğunu ispat etmek vardır.
2. Emeviler döneminde İslam devleti olma özelliğinden uzaklaşılmış Arap devleti özelliği daha ağır basmıştır.
3. Halifelik saltanat makamına dönüştürülmüştür.
4. İstanbul, İslam tarihinde ilk kez kuşatılmıştır.
5. İspanya fethedilerek, İslamiyet ilk kez Avrupa’ya götürülmüştür.
6. Arap milliyetçiliğine bağlı olarak halk Müslüman Araplar, Mevali (Arap olmayan Müslümanlar), Zımmi (Müslüman olmayan halk) ve köleler olmak üzere sınıflara ayrılmıştır.
7. Abdülmelik döneminde Arapçanın resmi dil ilan edilmesiyle Arapça yaygınlaşmaya başlamıştır. Ayrıca yeni Müslüman olan diğer milletler dini kaynağından öğrenmek istemeleri de Arapçanın yayılmasına katkı sağlamıştır.
8. Abdülmelik döneminde dinar adı verilen ilk İslam parası bastırılmıştır.
9. Berid adı verilen ilk posta teşkilatı oluşturulmuştur.
10. Sınırların genişlemesiyle birlikte fethedilen ülkelerin kültürleri İslam kültürünü etkilemeye başlamıştır. özellikle bu etki sanat alanında kendini göstermiş mimari alanda Arap mimarisinde daha önceleri kullanılmayan tarzlar ortaya çıkmıştır.
Emeviler kimdir?
Dört büyük halifeden sonra İslam Devleti’nin başına geçen hanedana Emeviler denir. Diğer bir ifade ile Emeviler, Dört Halife Dönemi’nden (632-661) sonra Müslüman Arap devletine egemen olan hanedandır. Hz Muaviye tarafından kurulmuştur.