Hudeybiye antlaşması maddeleri ve kimler arasında yapılmıştır? İşte Hudeybiye antlaşmasının maddeleri ve önemi hakkında bilgi.
Hudeybiye Antlaşması ya da Hudeybiye Barışı, 628 Martında Medineli Müslümanlarla Mekkeli Müşrikler arasında yapılan barış antlaşmasıdır.
Hendek Savaşı’ndan sonra Müslümanlar Hac vazifelerini yerine getirmek amacıyla Hz Muhammed (sav)’in liderliğinde 1500 kişilik bir grup ile Mekke’ye doğru yola çıkmışlardır. Mekkeliler, Müslümanların savaşmak amacıyla geldiklerini düşünüp savunma hazırlıkları yapmışlardır. Hudeybiye bölgesine gelindiğinde Müslümanlar bölgede durmuşlar ve elçi olarak Mekke’ye Hz Osman gönderilmiştir. Hz Osman’ın tutsak alındığı haberi üzerine Müslümanlar savaş hazırlıklarına başlayınca Mekkeliler barış istemişlerdir. İki taraf arasında Hudeybiye Barış Antlaşması imzalanmıştır.
Antlaşmaya göre;
1. İki taraf arasında on yıl savaş yapılmayacaktır.
2. Müslümanlar o yıl Kabe’yi ziyaret etmeyecek, bir yıl sonra Mekkeliler şehri boşaltacak Müslümanlar Kabe’yi 3 gün boyunca ziyaret edeceklerdir.
3. Müslümanlar ve Mekkeliler hiçbir kabileye müdahalede bulunmayacaklardır.
4. Reşit olmayıp Medine’ye sığınan Müslümanlar geri verilecek, Mekke’ye sığınanlar ise geri verilmeyecektir.
Hudeybiye Antlaşması önemi: Mekkeliler ile Müslümanlar arasındaki ilk anlaşmadır. Müslümanlar hukuken Mekkeliler tarafından bir güç olarak kabul edilmiştir.
Antlaşmadan sonra on yıl süreyle savaş yapılmayacak olması Müslümanları ticari faaliyetlere yöneltmiştir. Böylece Müslümanlar ekonomik açıdan güçlenmişlerdir. Ayrıca rahat ve huzurlu bir ortamın oluşması İslamiyet’in yayılışını hızlandırmıştır.
Hudeybiye Antlaşmasından sonra Hz Muhammed (sav) dönemin önemli devlet başkanlarına İslamiyet’e davet etmek amacıyla elçiler aracılığıyla mektup göndermiştir. Bu mektuplardan biri o dönemlerde Kudüs’te bulunan Bizans İmparatoru Herakleius’a, diğeri Sasani Hükümdarı II. Hüsrev Perviz’e, üçüncü mektup Habeş Necaşisi (Kralı) Ashame’ye, dördüncü mektup ise Bizans’ın Mısır valisi Mukavkıs’a gönderilmiştir. Bu mektuplar sonrasında Habeş Kralı ve Mısır valisi Müslüman olmuşlardır.