Hendek Savaşı, Uhut savaşından iki yıl sonra Hicretin beşinci yılında (Miladi 627) yılında yapılmıştır.
Hendek Savaşı nedenleri;
1. Bedir ve Uhud savaşların da Mekkelilerin istedikleri sonuçları alamamış olmaları,
2. İslam dinini ve Müslümanları ortadan kaldırmak istemeleri,
3. İslamiyet’in yayılmaya devam etmesi.
4. Peygamberimiz (s.a.v), Medine’ye hicret ettikten sonra burada yaşayan Yahudilerle antlaşma yapmıştı. Kuba yakınında yaşayan Nadir oğulları Yahudileri, Uhut savaşından sonra Müslümanları rahatsız etmeye başladılar. Müslümanlarla yaptıkları antlaşmaları bozmaya yöneldiler. Bununla da kalmayıp Peygamberimizi öldürmek için suikast bile hazırladılar. Bunun üzerine Yahudiler yurtlarından çıkarılarak sürgün edildiler.
Yahudilerin ileri gelenleri bunu bahane ederek Mekke’ye gittiler ve Müşriklerle anlaştılar. Uhut savaşından iki yıl sonra müşrikler, Ebu Süfyan’ın kumandasında onbin kişilik bir ordu ile Medine üzerine yürüdüler.
Hz Muhammed (sav) yaklaşık 10000 kişilik düşman ordusunun geldiği haberinin alınması üzerine yine danışma meclisi ile fikir alışverişinde bulundu. Meclisten çıkan karara göre savunma savaşı yapılacaktı. İranlı Müslüman Selman Farisi’nin önerisi ile daha önce Arabistan’da görülmeyen bir savaş tekniği olarak Medine’nin etrafı hendekler ile çevrildi. Mekkeliler Arabistan’da daha önce görmedikleri bu ilk savunma taktiği karşısında şaşkınlığa uğradılar. Hendeği aşmak için mücadele ettilerse de susuzluk ve kum fırtınaları nedeniyle kuşatmayı kaldırıp geri çekildiler.
Hendek savaşı sonuçları;
1. Müslümanlar savunma savaşında başarılı olmuşlardır.
2. Müşrikleri destekleyen Beni Kureyza Yahudi kabilesi sözleşmeye uymadıklarından Medine’den çıkarılmışlardır.
Hendek Savaşının önemi;
Müslümanların son savunma savaşıdır. Müslümanlar bu savaştan sonra taarruza geçmişlerdir.