Asya Hun Devletinin yıkılmasından sonra Hunların bir kısmı batıya doğru göç ederek Karadeniz’in kuzeyine oradan da Balkan topraklarına ulaşmışlardır. Bu bölgede Avrupa Hun Devletini kurmuşlardır. Bilinen ilk hükümdarları Balamir‘dir. Balamir’den sonra Uldız hükümdar olmuştur. Onun zamanında Hunlar iki kol halinde hareket ederek bir kol Macaristan’dan Roma topraklarına girerken, diğer kol kuzeyden Anadolu’ya girmiştir.
Avrupa Hun Devletinin temel politikası, Doğu Roma’yı etkisiz hale getirerek, Batı Roma üzerine yürümektir. Avrupa Hun Devletinin başına Uldız’dan sonra Karaton, daha sonra Rua geçmiştir. Bu dönemde Bizans üzerindeki baskı artırılmış ve sonunda Bizans vergiye bağlanmıştır.
Attila Dönemi 434- 453
Attila, Türk tarihinde olduğu kadar dünya tarihinde de derin izler bırakan bir liderdir. Avrupa’nın birçok ülkesinde onunla ilgili efsaneler anlatılmıştır. Attila’ya Avrupalılar tarafından verilen ünlü lakap Tanrının Kırbacı’dır. Almanların ünlü Nibelungen Destanı Attila’nın savaşlarını anlatmaktadır.
Avrupa Hun Devleri en güçlü dönemini Attila zamanında yaşamıştır. Attila’nın amacı Doğu ve Batı Roma’yı hakimiyeti altına alarak büyük bir devlet kurmaktı. Bizans ile 434 yılında Margus Antlaşması imzalandı. Hun kaçaklarının durumunun belirlendiği bu anlaşma ile Bizans daha önce ödediği vergiyi iki katına çıkarmıştır.
Attila döneminde yapılan seferler;
Balkan Seferleri: Bizans Margus Antlaşmasının şartlarını yerine getirmeyince sefere çıkıldı. Bizans’ın barış isteği üzerine vergi miktarı artırılmıştır. Bizans yine ödemesi gereken vergiyi ödemeyince bir kez daha Balkan topraklarına sefer düzenlendi. Sefer sonrasında Bizans ile 447 yılında Anatolios Antlaşması imzalandı. Antlaşma ile Bizans’ın vergisi üç katına çıkarıldı.
Batı Roma (Galya) Seferi 451: Doğu Roma’yı etkisiz hale getiren Attila, Batı Roma üzerine yönelmiştir. Bu sefer öncesi Attila bazı isteklerde bulunmuş ve istekleri yerine getirilmeyince sefere çıkmıştır. Katalan Ovası’nda Roma ordusu İle savaşılmış ama istenilen sonuç iki taraf açısından da alınamamıştır.
İtalya Seferi 452: Attila bir yıl sonra Alpleri aşarak İtalya’ya ulaşmıştır. Papanın arabuluculuk yapmasıyla Attila Roma’ya girmekten vazgeçmiştir.
Attila’nın Roma şehrine girmekten vazgeçmesinin nedenleri;
1. Roma’nın Hıristiyanlar için kutsal bir merkez olması
2. Papa I. Leo’nun Attila’dan seferden vazgeçmesini istemesi
3. Attila’nın Batı Roma’nın gücünü kırdığına inanması
4. Attila’nın Doğudaki Sasani Devleti üzerine sefere çıkmayı planlaması
Roma’dan dönen Attila, Sasani seferine hazırlanırken 453 yılında hayatını kaybetmiştir. Attila’nın ölümünden sonra dağılma sürecine giren Avrupa Hunları daha fazla güçlerini koruyamayarak dağılmışlardır. Hunların bir kısmı doğuya geldikleri bölgelere geriye dönmüşlerdir. Avrupa’da kalan Hunlar ise Hıristiyanlığı kabul ederek zamanla asimile olmuşlardır.
Avrupa Hun Devleti’nin özellikleri
1. Avrupa’da kurulan ilk Türk devletidir.
2. Türk kültürünü Avrupa’ya tanıtmışlardır.
3. Devlet teşkilatlanması ve askeri anlamda bölge milletlerini etkilemişlerdir.
4. Bulgarların ve Macarların oluşumunda etkili olmuşlardır.