Hint Yarımadası, Asya kıtasının güneyinde Hint Okyanusuna doğru uzanan bir yarımadadır. Bölgedeki ilk medeniyet izleri MÖ 4000’li yıllara kadar gitmektedir. Bölgeye can veren İndus ve Ganj nehirleridir. Hint Medeniyeti de; Hindistan, İndus ve Ganj ırmakları çevresinde oluşmuş bir medeniyettir.
Hint medeniyeti özellikleri;
1. Hint Yarımadası tarıma elverişli toprakları, yaşamaya uygun iklimi, su kaynakları ve önemli ticaret yolları üzerinde olmasına bağlı olarak tarih boyunca birçok medeniyetin göç ve istilasına maruz kalmıştır.
2. Çok fazla istilaya uğrayan bölgede siyasi birliği sağlayabilen güçlü bir devlet kurulamamıştır. Bölgede racalık adı verilen küçük prenslikler yönetimde etkili olmuşlardır.
3. Bölgeye gelen Ariler Hindistan’da hakimiyet kurabilmek amacıyla kast sistemi adı verilen sosyal sınıf sistemini uygulamışlardır.
4. Dini inanış olarak Veda inancı, Hinduizm, Brahmanizm, Hinduizm gibi dinler bölgenin başlıca inanışları arasındadır.
5. Hindistan’da tarih boyunca görülen dinler şu şekilde sıralanabilir. Vedacılık, Brahmanizm, Hinduizm, Budizm, Hristiyanlık ve İslamiyet. Bu dinlerin geçerliliğini bugün dahi koruması, Hindistan’da etnik ve dini sebeplerden kaynaklanan birçok olaylara neden olmaktadır.
Not: “Kast sisteminde meslekler babadan oğula geçmektedir, sınıflar arası geçiş kesinlikle yasaktır. Kast sistemindeki sınıflar; Brahmanlar; dîn adamları, Kşatriyalar; hükümdar, komutan ve askerler, Vaysiyalar; zanatkarlar ve tüccarlar, Sudreler; işçiler, Paryalar; köleler olarak ayrılmışlardır. Bu sistem Hindistan’da din, dil, kültür ve hukuk birliği kurulmasına engel olmuştur.
Kast sistemi, Gazneli Mahmut’un İslâmiyeti Hindistan’da yaymaya başlamasıyla birlikte çözülmeye başlamıştır. 1946’da Hindistan Anayasası’nın kabulü ve Hindistan’ın İngiliz sömürgesinden kurtulup bağımsız bir devlet olarak dünya siyasetine katılmasıyla birlikte kaldırılmıştır.