Persler, İranlıların atalarıdır. Bölgede güçlü bir hakimiyet kuran Perslerin hakimiyetine MÖ 333 yılında Büyük İskender İssos Savaşı ile son vermiştir.
Persler İmparatorluğu özellikleri
1. Pers uygarlığı mutlakiyet anlayışının güçlü olduğu, sınırsız yetkiye sahip olan hükümdarlar tarafından yönetilmiştir. Hükümdarlarına kisra denilmekteydi. Kralların gücünün kaynağı tanrısaldı.
2. Persler İran, Mısır, Anadolu’ya hakim olarak Yunanistan’a kadar hakimiyetlerini genişletmişlerdir.
3. Ülkeyi satraplık adı verilen eyaletlere bölmüşler ve eyaletlerin başına merkezden satrap adı verilen valiler görevlendirmişlerdir. Satraplar her yıl merkezden gönderilen müfettişler tarafından denetlenmişlerdir.
4. Ateşe tapma olarak bilinen Zerdüşt dinine inanmışlardır. Bu inanışta Ahuramazda iyiliği, Ahriman kötülüğü temsil etmektedir. Tapınaklarına ateşgede adını vermişlerdir.
5. Orduları düzenli birliklerden oluşan Persierin piyade ve süvari birlikleri dönemin en güçlü birlikleri arasındaydı. Askerlik tüm sınıflar İçin zorunluydu.
6. idari ve askeri haberleşmeyi sağlamak amacıyla tarihte bilinen ilk posta teşkilatını örgütleyerek düzenli bir şekilde kullanmışlardır. Posta teşkilatı ile merkezi otoriteyi güçlendirmeyi hedeflemişlerdir.
7. Kral Yolu adı verilen ticaret yolunun gelişmesini sağlamışlardır.
8. Persler Avrupada, Hindistanda, İran ve Kafkasyada, Anadoluda ve Mısırda hakimiyet elde etmişlerdir.