MÖ 1. yüzyılda Augustos önderliğinde kurulan Roma İmparatorluğu, Akdeniz’de hüküm sürmüştür ve dünyanın en büyük imparatorlukları arasında yer almıştır. Roma İmparatorluğu Kavimler Göçü’nden olumsuz etkilenerek 395 yılında doğu roma ve batı roma diye ikiye ayrılmıştır.
Doğu Roma’nın merkezi Bizans şehri olduğu için bu imparatorluğa Bizans İmparatorluğu denilmiştir. Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu, Kavimler Göçünden sonra ikiye ayrılan Roma İmparatorluğunun İstanbul başkent olarak kurulan doğu kanadıdır. Batı Roma Katolik mezhebini benimserken, Doğu Roma Ortodoks mezhebinin merkezi konumuna gelmiştir. Batı Roma’da Katolik papalar dini güçlerini siyasi alanda kullanarak etkili bir güç haline gelirken, Doğu Roma’da Ortodoks patrikler siyasi güç tarafından seçilmiştir.
Doğu Roma, Türklerin Anadolu’ya girmeye başladıkları 1071 Malazgirt Savaşından, yıkıldığı tarih olan 1453’e kadar Türk dünyası ile mücadele etmiştir. Bu mücadeleler esnasında zaman zaman Avrupa’dan yardım isteyerek birçok Haçlı seferine neden olmuştur. Doğu Roma’dan kalan önemli sanat eserleri Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı ve Meryem Ana Kilisesidir.