Sami asıllı olan Fenikeliler Doğu Akdeniz kıyıları ile Lübnan Dağları arasında yaşamışlardır. Yani Fenikeliler, Antik Çağ’da yaşamış Sami dillerine mensup bir dil konuşan Akdenizli kavimdir. Güçlü bir orduları bulunmayan Fenikeliler farklı dönemlerde Asurlular, Babilliler ve Perslere vergi ödeyerek siyasi varlıklarını korumuşlardır. Başketleri Sur, Biblos’tur.
Fenikeliler özellikleri
1. Yaşadıkları bölge çok fazla tarıma elverişli olmadığı için Fenikeliler deniz ticareti ile uğraşarak özellikle Akdeniz’de ticaret kolonileri kurmuşlardır. Bu kolonilerden en ünlü olanı Kartaca’dır.
2. Şehir devletleri halinde yaşamışlardır, önemli şehirleri Biblos, Sayda, Sidon ve Sur’dur.
3. Çok tanrılı inanışa sahip olan bu medeniyette her şehrin bir tanrısı veya tanrıçası bulunmaktaydı.
4. Mimari alanda taş evleri ile ön plana çıkan Fenikeliler cam ve boyayı da ilk kez kullanan medeniyet olarak bilinmektedir.
5. Harf yazısını ilk kez bularak 22 harften oluşan Fenike alfabesini oluşturmuşlardır. Bu harf sistemini daha sonraki yıllarda Yunanlılar ve Romalılar düzenleyerek bugün kullandığımız Latin Alfabesini meydana getirmişlerdir.
6. Ticaret ile uğraştıkları için kültürel alanda etkileşim yaşanmasını sağlamışlardır.
7. Fenikeliler ürettikleri zeytinyağı, kereste, boya ve camdan oluşan ürünleri Akdeniz’in diğer bölgelerine satmışlardır.
8. Mısır ve Mezopotamya ile ilgili teknik gelişmeleri ticari faaliyetler yoluyla Akdeniz’in diğer kavimlerine tanıtmışlardır.
9. Doğa güçlerine, Bereket Tanrıçası Aştarta, Dağlar Tanrısı Hodada, Gök Tanrısı Baale, vahşi bir yerde veya açıkhava tapmağında tanınırlardı. Dikili bir taş, bir kazık veya bir ağaçla temsil edilen ilahlara bazen bir çocuk kurban ederlerdi.