İskender, II. Filip’in oğlu ve MÖ 336-323 yılları arasındaki Makedonya kralıdır. Büyük İskender olarak bilinen III. Aleksandros, MÖ 356 yılında Makedonya’da doğdu. Makedonya Kralı II. Filip, Yunan şehir devletlerini hakimiyeti altına alarak Helen birliğini kurmuştur. Onun ölümünden sonra tahta çıkan oğlu İskender ordusuyla birlikte Pers egemenliğine son vermek amacıyla Asya seferine çıkmıştır. İskender Anadolu, Suriye, Mısır, Irak, İran ve Hindistan’ı alarak büyük bir imparatorluk kurmuştur. İskender, MÖ 323 yılında sıtma hastalığı sonucu Babil’de henüz 32 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
Siyasi hayatı Büyük İskender’in ömrüyle sınırlı olan bu imparatorluk, İskender’in ölümünden sonra komutanları tarafından paylaşılmıştır. Komutanlar imparatorluk topraklarında yeni devletler kurmuşlardır. Bu devletler Mısır’da Ptolomeler, Makedonya’da Antigonitler, Anadolu’dan Hindistan’a kadar Selevkoslar’dır.
Anadolu coğrafyasında Karadeniz’de Pontus Krallığı, Batı Anadolu’da Bergama Krallığı, Orta Anadolu’da Kapadokya Krallığı ve Kuzeybatı Anadolu’da Bitinya Krallığı kurulmuştur.
Büyük İskender ve Hellen medeniyeti özellikleri
1. Başta İskenderiye olmak üzere yeni şehirler kurulmuştur.
2. Bu imparatorluk sadece siyasi alanda değil kültürel alanda da etkili olmuştur. Doğu ve batı kültürlerinin kaynaşması sonucunda Hellen Kültürü ortaya çıkmıştır. Bu kültürün etkisi 300 yıl kadar sürmüştür.
3. İmparatorluk parçalandıktan sonra kurulan krallıklar arasında olan Bergama Krallığı önemli bilimsel ve kültürel merkez haline gelmiştir. Asklepion Sağlık Merkezi, iki yüz bin ciltlik kütüphane bu krallık döneminde oluşturulmuştur.
4. Hellen kültürünün oluşmasında Büyük İskender’in katkısı çok fazladır. Sefere çıkarken kendi ülkesindeki bilim adamlarını yanına alarak fethettiği yerlerdeki bilim adamlan ile çalışmalanna ortam hazırlayarak yardımcı olmuştur.