Yunan Uygarlığı, Dorların Yunanistan’a gelmesiyle başlayan uygarlıktır. M.Ö. 1200 yıllarında Yunanistan’a göç eden Dorlar Akaların egemenliğine son verdiler. Yıllarca şehir devletleri halinde yaşayan Yunanlıların topraklarını Büyük İskender hakimiyeti altına alarak bu medeniyetin siyasi hayatına son vermiştir.
Yunan medeniyeti özellikleri
1. Polis adı verilen şehir devletleri halinde yaşamışlardır. Şehir devletlerinin başında Tiran adı verilen krallar bulunmaktaydı. En önemli şehir devletleri Atina, Sparta, Korint, Larissa’dır. Şehirlerin etrafları surlarla çevrilmiştir. Yunan şehir devletlerinde halkın özgürlüklerine düşkün olmasına bağlı olarak siyasi birlik kurulamamıştır.
2. Tarıma elverişli topraklarının azlığından dolayı deniz ticareti ile uğraşarak deniz aşırı ülkelerde koloniler kurmuşlardır.
3. Sosyal sınıflaşmanın görüldüğü Yunan şehir devletlerinde zamanla yönetim mücadelesine bağlı olarak demokrasi gelişmiş ve tarihteki ilk demokratik yönetimlerin örneği bu medeniyette görülmüştür. Bu demokraside sadece soylular yönetime katılabilmekteydi.
4. Çok tanrılı inanışın hakim olduğu Yunanlılar tanrılarını insan gibi düşünmüşler onların insanlardan farklı olarak ölümsüz olduklarına inanmışlardır. Bu düşünceye bağlı olarak tanrılarının heykellerini yapmaya başlamışlar ve bu alanda önemli gelişme göstermişlerdir.
5. Yunanlılar ticaret sayesinde Fenike alfabesini ve Miladi Takvimi öğrenmişler ve bunların geliştirilmesine katkıda bulunmuşlardır. Bilimsel olarak çalışmalar yapmışlar. Tarih, tıp, geometri, astronomi, felsefe alanlarında önemli gelişmelere imza atmışlardır.
6. Felsefede Sokrates, Platon, Aristoteles, edebiyatta Homeros (İlyada ve Odesa Destanı), tarih alanında Heredot yetişmiştir.
7. Yunanlılar tanrılarının Olimpiya Dağında yaşadıklarına inanmışlar ve onları eğlendirebilmek amacıyla belli zamanlarda eğlence ve spor müsabakaları düzenlemişlerdir. Bu müsabakalar günümüzde düzenlenen olimpiyatların temeli ve başlangıcı sayılmaktadır.
8. Yunanlılar, diğer medeniyetlerden farklı olarak kolonilerini vatan olarak benimsemişler ve gerektiğinde koloniler için savaşmışlardır.
9. Sınıf mücadelesine bağlı olarak kanunlar yapılmıştır. Drakon, Solon ve Klistenes yasaları bunlar içerisinde en önemli olanlarıdır. Drakon yasaları soylular lehine, Solon yasaları sınıflar arası çatışmayı önlemek, Klistenes yasaları ise sınıflar arasındaki farklılıklara son vermeye yöneliktir.
10. Köylülerin borçları affedilmş, borcunu ödeyemediği için köle durumuna düşenlere özgürlükleri geri verilmiştir.
11. Sınıf farklılıkları ortadan kaldırılmıştır.