Gediz ve Küçük Menderes nehirleri arasında kalan bölgede yaşayan Lidyalıların başkenti Manisa sınırları içerisindeki Sardes şehridir. En önemli hükümdarları Kral Giges‘tir. Feodal bir sisteme dayalı krallıkla yönetilen Lidyalıları Persler yıkmıştır.
Lidyalılar özellikleri
1. Anadolu’nun batısında Gediz ve Menderes ırmakları arasında kalan bölgeye Antik çağda Lidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar denilmiştir.
2. Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu’ya gelen Lidyalılar önce Hititler’in daha sonra da Frigler’in egemenliği altında yaşadılar.
3. Lidya kralları devletin mülki, askeri, adli ve dini lideri konumundaydılar.
4. Ticaretle uğraşan Lidyalılar dünya tarihinin en önemli gelişmelerinden birine imza atarak ilk kez parayı kullanmışlardır. Ticarette değiş-tokuş (barter) olarak da bilinen takas usulünü kaldırarak madeni parayı kullanmaya başlamışlardır.
5. Batı Anadolu’dan Mezopotamya’ya kadar uzanan Kral Yolunu yaparak ticaret amaçlı kullanmışlardır. Bu yol ve ticaret sayesinde medeniyetler arası kültürel etkileşim yaşanmıştır.
6. Dokumacılık ve maden işlemeciliğinde ilerlemişlerdir. Altın işlemeciliğinde gelişmişlerdir.
7. Askeri alanda diğer medeniyetler kadar teşkilatlanamamışlardır. Ücretli askerliğe dayalı bir ordu kurmuşlardır. Bu orduda vatan ve millet ruhu çok fazla oluşmadığı için savaşlarda başarısız olmuşlardır.
8. Son kralları Krezus döneminde en parlak zamanlarını yaşadılar. Bu dönemde Ege kıyısındaki birçok liman kentini hâkimiyetleri altına aldılar.
9. Lidyalılar’ın dili Hitit Dili ile benzerlik göstermektedir. Frigler’in yıkılmasıyla Lidyalılar milattan önce 680 yılında bağımsız bir devlet kurmuşlardır.