Hititler kimdir ve nerede kurulmuştur? Hititlerin özellikleri nelerdir maddeler halinde bu sayfada derledik. İşte Hititler hakkında bilgi.
Hititler veya Etiler, Antik Çağ’da Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biridir. MÖ 2000’li yıllarda Kafkaslardan Anadolu’ya gelerek Kızılırmak havzasına yerleşen Hititterin başkenti bugünkü Çorum yakınlarındaki Hattuşaş (Boğazköy) dür. Anadolu medeniyetinin temelini oluşturan Hititler Ege göçleri sonucunda zayıflamış, önce Asurluların sonra Perslerin hakimiyetleri altında kalarak tarih sahnesinden silinmişlerdir.
Hititler medeniyetin özellikleri şunlardır;
1. Anadolu’daki ilk büyük uygarlık olarak bilinen Hititlerin siyasi hayatı üç dönemde ele alınmaktadır. Eski Devlet, Yeni Devlet ve Geç Hitit Şehir Devletleri şeklinde örgütlenmişlerdir. Hititlerin yıkılış nedenleri tam olarak bilinmemektedir.
2. Devletin başında kral (Tabama) bulunmaktaydı. Kral, başrahip, başyargıç ve başkomutan olarak da bilinmekteydi. Kralın öldükten sonra tanrı olduğuna inanılmaktaydı. Araştırmacılar Hititlerdeki yönetim biçimini teokratik monarşi olarak nitelendirmektedir.
3. Devletin yönetiminde krala yardımcı olan Pankuş Meclisi bulunmaktaydı. Ayrıca Tavananna adı verilen kraliçe devlet yönetiminde kraldan sonra en yetkili kişiydi.
4. Merkezi otoritenin güçlü olduğu Hititlerde eyaletler merkezden gönderilen valiler tarafından idare edilmiştir.
5. Eli silah tutan erkeklerin asker sayıldığı, ordu millet anlayışının güçlü olduğu bu medeniyetin sürekli orduları bulunmaktaydı.
6. Tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan MÖ 1280 Kadeş Antlaşmasını Mısırlılar ile imzalamışlardır.
7. Mülkiyet, fidye, evlenme, boşanma gibi konuların yer aldığı ilk medeni kanunları yapmışlardır.
8. Sosyal sınıflaşmanın olduğu bilinmektedir. Tarım ve hayvancılılık ile uğraşan Hititlerde toprağa dayalı bir sistem olan tımar sisteminin ilk kez uygulandığı bilinmektedir.
9. Tanrılara hesap vermek amacıyla krallar tarafından bir yıl içerisinde olan olayların anlatıldığı Anallar yazdırılmıştır. Bu anallar tarih yazıcılığının ilk örnekleri olarak kabul edilmektedir.
10. Dini inanış olarak çok tanrılı bir inanç sistemi vardır. Tanıdıkları bütün medeniyetlerin tanrılarına inandıkları için dönemlerinde Anadolu “Bin Tanrılı İl” olarak anılmaktadır.
11. Çivi ve hiyeroglif yazıyı kullanmışlardır. Heykel ve kabartma sanatında ilerlemişlerdir. Günümüze ulaşan Yazılıkaya ve İvriz kabartmaları önemli eserleridir.