Babiller, Sami ırkına mensup olan Amurrular tarafından kurulmuştur. Devletin kurucusu Sumu-Abum‘dur. Özellikle devletin başına geçen 5. Kral Hammurabi ile Babiller diğer kavimlere egemenlik kurmuşlardır. Hititlerin çekilmesinden sonra Babil ülkesi Asurluların egemenliğine girmiştir. Medlerle birleşen Babiller M.Ö 626 yılında Asur devletini yenerek tekrar bağımsız olmuş ve II. Babil Krallığı’nı kurmuşlardır. Kurulan II. Babil devletine ise Persler son vermiştir. Sümerlerin etkisinde bir medeniyet kuran Babiller, ziggurat denen çok katlı tapınakları inşa etmişlerdir. Bu yapıların üst katı rasathane (gözlemevi), alt katını ise ürünlerin depo edildiği kiler olarak kullanmışlardır. Mimari açıdan Mezopotamya’nın en gelişmiş medeniyeti Babiller olmuşlardır. 1. Babil Krallığını Hititler, II. Babil Krallığını ise Persler son vermiştir.
Babiller medeniyetin özellikleri şunlardır;
1. Babillerin başkenti Babil şehridir. En ünlü kralları Hammurabi’dir.
2. Kral Hammurabi gücünü dinden alan bir anlayış yerine gücünü ordudan alan mutlakiyet anlayışını benimsemiştir.
3. Hammurabi’nin çıkarmış olduğu kanunlar kısasa kısas uygulamasına yöneliktir. Mülkiyet, borç, ceza gibi konuları içeren bu kanunlar dönemin en gelişmiş kanunlandır. Bu kanunlar halkı üstün insan, sıradan insan ve köle olmak üzere üçe ayırıyordu.
4. Mimari açıdan bölgenin en gelişmiş medeniyeti olarak bilinen Babillerin, Asma Bahçeleri ve Babil Kulesi bu alandaki en önemli eserleridir.