Dünyamız günümüzden yaklaşık 3 milyon yıl öncesine kadar buzullarla kaplıydı. Yaşanılan iklim değişikliğinden sonra buzullar erimeye başlamış ve kuzey yarım kürede yer alan bazı bölgelerde ılıman iklim kuşakları oluşmuştur. Bu değişim sonrasında insan yaşamına uygun hale gelen yerleşim bölgeleri ortaya çıkmıştır. Günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce ortaya çıktığı tahmin edilen ilk yerleşim bölgesi “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan Anadolu”nun güneydoğusu ile Mezopotamya”yı içine alan bölgedir.
İlk insanların hayat tarzı avcı ve toplayıcı şeklindeydi. İnsanlar besin kaynaklarına ulaşabilmek amacıyla yer değiştirmek zorundaydılar. Bu tarz yaşam biçimi uzun süre devam etmiştir. İnsanoğlu doğada kendiliğinden yetişen buğday, arpa gibi tahılları toplamıştır. Belli bir süre sonra bu tahılları ıslah ederek tarımsal faaliyetlere başlamıştır. Böylece üretici toplum yapısı oluşmuştur. Koyun, sığır, at ve köpek gibi hayvanlar evciileştirilmiştir. Tarımsal faaliyetlerin başlaması ve hayvanların evcilleştirilmesiyle birlikte bugünkü köy yaşamına benzer bir hayat tarzı ortaya çıkmıştır. Zamanla tarımsal üretime dayanan bir ekonomi oluşmuştur.
İnsanlar ilk önceleri mağara ve kaya sığınaklarında yaşarlarken daha sonra nüfus artışı ve tarımsal üretime bağlı olarak toprağa gömülü ve yuvarlık planlı barınaklar yapmışlardır. Daha sonra “Megaron” tipi giriş ve dikdörtgen salondan oluşan evler yapıp yaşamlarına bu tarz evlerde devam etmişlerdir. Ülkemizde İzmir”deki Limantepe ve Baklatepe höyüklerinde bu tarz evlere rastlanmıştır.
İnsanoğlu tarımsal faaliyetler ile başladığı ilkel yerleşik hayattan zaman içerisinde organize olarak kabile, devlet ve imparatorluklar şeklinde siyasi anlamda örgütlenmiştir, insanoğlu zaman içerisinde sadece siyasi alanda değil üretim, tüketim, askeri, ticari, iktisadi, bilimsel vb. birçok alanda gelişme göstererek günümüze kadar gelmiştir.
İlerleyen zamanlarda ise Obsidyen ismi verilen doğal volkanik cam kullanarak aynı işleri gören daha küçük araç gereçler yapmayı başarmışlardır. Zamanla da da toprağı kullanarak çanak çömlek yapmayı başarmışlardır.