İnsanoğlu zamanı planlamak amacıyla yaptıkları çalışmalar sonrasında günümüzde takvim adını verdiğimiz ürünü ortaya çıkarmıştır. Takim kısaca, zaman bölümleme, senenin günlerini gösteren cetveldir. Takvim sayesinde zaman yıl, ay, hafta, gün gibi birimlere ayrılmıştır. İnsanlar dünyanın kendi etrafındaki dönüş süresine gün, Ay’ın dünya çevresindeki bir turluk dönüş süresine ay, dünyanın güneş etrafındaki dönüş süresine ise yıl demişlerdir.
Zamanın hesaplanmasında, takvimlerin oluşturulmasında astronomi bilimi önemli bir yer tutmaktadır. Takvimlerin ortaya çıkmasına Mısır ve Sümer medeniyetleri öncülük etmiştir. Bu iki medeniyetin çalışmalarının üzerine diğer medeniyetlerin de katkılarıyla bugünkü kullandığımız takvim ortaya çıkmıştır.
Tarihte bilinen ilk güneş yılı takvimini Mısırlılar hesaplayarak kullanmışlardır. Güneş yılını 365 gün kabul ederek yılı 12 aya bölmüşlerdir. Sümerler ise bilinen ilk ay yılı takvimini hesaplamışlardır. Ay’ın dünya çevresinde 12 kez dönmesi bir yılı oluşturmaktadır. Ay yılı 354 gündür.
Takvimlerin başlangıcı genelde tarihi olaylardır. Her medeniyet kendisi için önemli olan bir tarihi olayı takvim başlangıcı olarak kabul etmiştir, örneğin Romalılar Roma şehrinin kuruluşunu, Müslümanlar Hz Muhammed’in (sav) Mekke’den Medine’ye göç etmesini.