Akraba, birbirine yakın kimseler, aralarında, nesep, süt veya evlilikten doğan bir yakınlık bulunanlar demektir. Tekrar belirtmek gerekirse, birbirinin soyundan gelmek veya evlilik sebebiyle eşlerden birinin kan hısımları ile diğer eş arasında meydana gelen yakınlığa akrabalık; bu durumda olan her bir kimseye de akraba denir.
Kur’an-ı Kerîm’de hangi akrabalarla evlenilmeyeceği açıkça belirtilmiştir;
”Size şunlarla evlenmeniz haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emzirmiş olan (süt) anneleriniz, süt anneden kız kardeşleriniz, kadınlarınızın anneleri, kendileriyle birleştiğiniz kadınlarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız. Eğer onlarla (anneleriyle) henüz birleşmemişseniz (annelerini bırakıp onlarla evlenmenizde) sizin üzerinize bir günah yoktur. Sizin sulbünüzden gelen oğullarınızın hanımları ve iki kız kardeşi birarada (nikâh altında) toplamanız.”(Nisa, 4/23).
Ayeti Kerime’den de anlaşıldığı gbi kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır; Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece eşin kız kardeşi ile teyzesi ve halası (eşinden ayrılmadan bunlarla evlenemez), puta, ateşe, yıldıza tapanlar, sütanne, sütkız kardeş, süt hala, süt teyze ve başkalarının nikâhında bulunan kadınlar (Nisa, 4/23-24; Mevsılî, el-İhtiyâr, III, 43).
Bunların dışında kalanlarla, başka bir evlenme engeli de yoksa evlenilmesi caizdir. Nisa suresinde evlenilmesi yasak olanlar sayıldıktan sonra; “Bunların dışında kalanlarla ise evlenmek size helal kılınmıştır.” (Nisa 4/24) buyrulmuştur.
Dinimizde, kişinin amca oğlu (amca kızı), dayı oğlu (dayı kızı) gibi akrabalarıyla evlenmesinde bir sakınca yoktur. Peygamberimiz, kızı Hz Fatıma’yı amcasının oğlu olan Hz Ali ile evlendirmiştir. Ayrıca halasının kızı Zeyneb ile kendisi evlenmiştir.
Tıbben kan uyuşmazlığı meselesi ayrı bir konudur. Her yakın akrabada bu uyuşmazlığa rastlanmaz. Tedbir olarak, evlenirken, akraba olsun olmasın gerekli tıbbî testler mutlaka yapılmalı ve uyuşmazlık varsa evlenilmemelidir.
AKRABA İLE İLGİLİ HABERLER
Akrabaya zekat verilir mi diyanet
Akraba ile ilgili deyimler ve anlamları
Akraba ile ilgili cümleler
Akraba ile ilgili atasözleri ve anlamları
Akraba ve Akrabalık nedir
Hısım ve akrabalarımıza karşı görev ve sorumluluklarımız
Akraba ile evlenmenin dinen herhangi bir sakıncası var mı?
İslamda Aile ve Akrabalık İlişkileri nasıldır